La invitația Ambasadei Belgiei la București, CCIA Timiș a participat la un program de trei seminarii sub genericul „Situația agriculturii și a sectorului agro-industrial din România; Viitorul agriculturii românești în Uniunea Europeană”, prilejuit de vizita Asociației Boerenbond, cea mai mare organizație corporatistă a agricultorilor și operatorilor agro-industriali din Belgia.
Seminariile s-au desfășurat în prezența Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, și a Ambasadorului Belgiei în România, Philippe Beke. Din partea CCIA Timiș, la eveniment a participat Emil Mateescu - consilier al președintelui CCIAT, Georgică Cornu.
La 31 martie 2011, în județul Timiș erau înmatriculate 89 de firme belgiene (din total de 7.795 firme mixte), cu un capital social subscris de 2,7 mil. euro (din total de 899,1 mil. euro).
Au fost prezentate câteva din avantajele calitative și comparative ale județului Timiș, date generale, structura economiei, contribuția județului Timiș și a Regiunii Vest la economia României, structura cifrei de afaceri pe localități, investiții străine.
În ceea ce privește agricultura, au fost prezentate informații statistice referitoare la structura terenului agricol în județul Timiș, structura proprietății terenurilor agricole, producția agricolă vegetală la principalele culturi, efective de animale și producția animală obținută prin valorificări, situația exportului de animale etc.
Printre oportunitățile de investiții în sectorul agro-industrial prezentate, se numără înființarea unui centru de achiziție/desfacere/marketing a produselor agricole, construirea de obiective pentru procesarea produselor agrocole în domeniul vegetal, legumicol și bioenergetic, punerea în funcțiune a stațiilor de pompare a apei existente și realizarea de noi investiții pentru irigarea terenurilor, constituirea de depozite de mare capacitate, reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri pentru facilitarea legăturii între producători și procesatori, înființarea de ferme de animale, achiziționarea de terenuri agricole în vederea cultivării și valorificării de produse bio.
Problemele sesizate de agricultorii timișeni au făcut referire în principal la eficientizarea exploatațiilor agricole, cultivarea întregii suprafețe agricole, stimularea asocierii producătorilor agricoli în organizații productive și în clustere, stimularea absorbției fondurilor europene nerambursabile, credite bancare cu dobândă fixă și fără garanții imobiliare (garanție cu producția agricolă), sosirea la timp a subvențiilor, înlăturarea evaziunii fiscale din sectorul valorificării produselor agricole, selecționarea riguroasă a specialiștilor agricoli care reprezintă România în comisiile de specialitate ale Uniunii europene.