Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, partener coordonator al Proiectului "Bio-agricultura, păstrarea culturilor în comunitățile din zonele specializate în obținerea de produse agricole, zootehnie și pomicultură" alături de Asociaţia Camerelor de Comerţ și Industrie din Regiunea Vest şi Camera Agricolă şi Societatea de Utilitate Publică a judeţului Csongrád (Ungaria) organizează în perioada 18 - 20 septembrie 2011, o nouă vizită de studiu și documentare în județul Csongrad (Ungaria) a 10 firme timișene cu activitate în domeniul bioagriculturii, zootehniei şi pomiculturii.
Vor fi vizitate firme și asociații familiale cu preocupări în domeniul bioagriculturii: plantație viticolă, cramă, fermă de legume, livadă, culturi de cereale, fermă de animale.
Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanțarea națională a celor două state membre participante in program.
Proiectul vizează în principal intensificarea colaborării dintre comunităţile rurale transfrontaliere în scopul de a facilita dezvoltarea în domeniul bio–agro-alimentar.
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt comunitățile și persoanele implicate în cultivarea produselor agricole bio, în domeniul zootehnic și pomicultură, comunitățile arondate zonelor în care se practică acest gen de activități, companiile din industria alimentară, instituțiile de învățământ superior care includ în curricula universitară agricultura bio.
Beneficiul pe termen lung pentru populatie este creșterea calității vieții prin consumarea de produse organice.
În cadrul proiectului, au fost organizate până în prezent două vizite de studiu (Szeged, 7-8 decembrie 2010; Timișoara, 12–13 aprilie 2011), Salonul România-Ungaria din cadrul Târgului Internațional de Agricultură TIMAGRALIM (Timișoara, 16-18 iunie 2011) și un ciclu de șase seminarii tematice. De asemenea, a fost elaborat un studiu care conține date comparative între tehnologiile folosite în bioagricultură în România și Ungaria - „Analiză comparativă privind procedurile și tehnologiile pentru bioagricultură, în regiunea transfrontalieră România – Ungaria”.
Toate cheltuielile legate de deplasare, cazare, masă și participarea la programul profesional sunt suportate prin proiect. Numărul de locuri este limitat (10 firme). Înscrierea se face pe principiul “primul venit, primul servit”. Data limita de inscriere este 2 septembrie 2011.