Peste 1.321.845 de români, dintre care 586.395 femei şi 735.450 bărbaţi, îşi aniversează onomastica de Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Potrivit evidenţelor statistice, majoritatea femeilor, respectiv 353.599, poartă numele de Mihaela, iar alte 222.499 - Gabriela.
Dintre bărbaţi, 362.891 poartă numele de Mihai, iar 244.595 - Gabriel.
Arhanghelii Mihail şi Gavriil - Mai Marii voievozilor lui Dumnezeu sunt povătuitorii oamenilor si căpetenii ale cetelor îngeresti, ai tuturor puterilor ceresti - celor fără trupuri. Spre deosebire de sfinti, Arhanghelii sărbătoriti la 8 noiembrie, nu sunt persoane canonizate o dată cu trecerea la cele vesnice. Ei sunt recunoscuti de crestinătate ca îngeri, ca cei mai de seamă mijlocitori ai lui Dumnezeu. Se crede că la originea sărbătorii, care datează din secolul V, a stat sfintirea unei biserici, închinată Sf. Arhanghel Mihail de împăratul roman Arcadicus (396-408) din Constantinopol. Ulterior, în calendare a fost pomenit si Sf. Arhanghel Gavriil si sărbătoarea s-a extins la tot soborul îngerilor. Potrivit etimologiei ebraice, arhanghel înseamnă înger din vechime. În scriptele religioase, primul numit - Mihail (Mi-chael) - se traduce 'Cine-i ca Dumnezeu'. Misiunile acestui Arhanghel sunt numeroase: el transmite rugăciunile adresate de credinciosi Tatălui ceresc; este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiti alături de Satana împotriva lui Dumnezeu; tot Sf. Arhanghel Mihail este acela care conduce sufletele mortilor spre poarta paradisului si reprezintă principalul protector al ostirii crestine. De aceea, Sf. Mihail este reprezentat în iconografia ortodoxă si în costum de soldat, ce poartă în mână o sabie - cu vârful îndreptat spre pământ. Celălalt Arhanghel - Gavriil (Gabr-i-el) - al cărui nume se traduce 'Apărătorul meu este Dumnezeu', este considerat mesagerul vestilor bune.
Potrivit traditiei, el a vestit sfintilor Ioachim si Ana nasterea Fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu. O veste asemănătoare a primit-o de la Sf. Gavriil si preotul Zaharia - care a aflat printr-un mesaj divin că va avea un fiu - pe Ioan Botezătorul. Vestea cea Bună - Nasterea Mântuitorului nostru Hristos - spun Sfintele Scripte, a fost adusă Fecioarei Maria tot de Arhanghelul Gavriil. Traditia crestină mărturiseste că Arhanghelul Gavriil a fost îngerul învesmântat în alb, care a răsturnat piatra de pe usa mormântului lui Hristos, si este recunoscut ca martor al Învierii Domnului ce a dus marea veste Mironositelor. Gavriil este înfătisat în icoane ca purtător al unui semn divin - un crin. Chipurile celor doi arhangheli sunt pictate pe usile altarelor bisericesti - Sf. Mihail este pictat pe usa din nord, iar Sf. Gavriil pe cea din sud.