luni, 7 noiembrie 2011

Timisoara / Colaborare cu orasul intemeiat de evrei romani

O delegaţie condusă de primarul Gheorghe Ciuhandu, însoţit de Ioan Cojocari, secretarul Primăriei Municipiului Timişoara, şi de Aurelia Junie, s-a deplasat în oraşul Netanya, Israel.
Delegaţia română a avut întâlniri oficiale cu conducerea orasului Netanya, Miryam Fierberg-Ikar - primar al oraşului din anul 1998 - fiind de origine română, a dorit ca limba oficială a discuţiilor să fie cea română. La discuţii au participat Michal Shanaf, director al Departamentului de Relaţii Internaţionale, Olga Laurie, reprezetat al unei agenţii de turism, şi oficiali ai Ambasadei Române din Israel.
Netanya a fost întemeiat în anul 1929 între dunele de nisip din câmpia Sharon de către emigranţi evrei de origine română, săparea puţului pentru alimentarea cu apă fiind considerată data de naştere a oraşului.
De atunci, Netanya a devenit un oraş înfloritor, cu o infrastructură solidă, o zonă cu importanţă economică şi turistică. A cunoscut o creştere rapidă în ultimii 10 ani, de la 160.000 la 200.000 de locuitori şi se estimează o populaţie de 350.000 de locuitori la sfârşitul anului 2020.
Este cea mai mare staţiune turistică a Israelului, cu o promenadă şi o plajă de 14 km, pe care autorităţile doresc să o prelungească cu încă 7 km.
La finalul întâlnirii s-a decis ca în primavara anului 2012 o delegaţie a municipalităţii din Netanya să vină în Timişoara, la o dată ce va fi convenită ulterior pentru a contura un plan de acţiune în ceea ce priveşte colaborarea celor doua oraşe.