sâmbătă, 13 august 2011

Timişoara / Piaţă comună pentru agricultorii români şi maghiari

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, Primaria Orasului Jimbolia, Camera Agricola a judetului Csongrad, Harena Nonprofit Ltd, Primaria Kistelek si Primaria Maroslele din Ungaria sunt parteneri in Proiectul «Dezvoltarea unei rețele regionale pentru siguranta alimentară pentru legume și fructe și a unei piețe comune a produselor», selectat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007 – 2013, finantat de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, completat de co-finantarea nationala a celor doua state membre participante in program, Ungaria si Romania.
Proiectul s-a nascut din necesitatea rezolvarii problemele intampinate de catre producatorii agricoli in ceea ce priveste cultivarea, vânzarea si consumul legumelor si fructelor. Producătorii de fructe şi legume din cele două ţări se afla intr-o situaţie dificilă in asigurarea condiţiilor organizatorice şi tehnologice.
De aceea, obiectivul principal al proiectului este stabilirea unei piete comune a produselor iar beneficiarii directi sunt producatorii agricoli din regiunea transfrontaliera - mai ales cei care se ocupă de cultivarea solului in spatii deschise şi/sau sere, familiile de producători implicate in dezvoltarea si diversificarea activitatilor agricole si consumatorii finali (populatia) din regiunea vizata in proiect.
In cadrul proiectului se urmareste integrarea agricultorilor pe piata europeana cat si cresterea competitivitatii produselor acestora pe piata europeana.
Pentru aceasta, s-a realizat deja propunerea pentru o marca comerciala comuna ce va fi inregistrata la OSIM iar Primaria Jimbolia a demarat constructia serei unde se vor cultiva legume si fructe in regim bio si unde producatorii agricoli romani interesati vor putea participa la sesiuni de informare si instruire si la schimburi de experienta si bune practici cu agricultorii maghiari.