joi, 11 august 2011

Timişoara / Sărbătoarea primului canal navigabil din România

Luni, 15 august, Ziua Marinei Romane este sarbatorita si la Timisoara, pe malul Begai - primul canal navigabil din Romania construit intre anii 1728 si 1760.
La 255 de ani de la prima reglementare a navigatiei si comertului pe Bega, echipa D'Arc si partenerii sai, Primaria Municipiului Timisoara, Oficiul de Capitanie Timisoara, Garnizoana Timisoara, Directia Apelor Banat, Clubul Sportiv Municipal - sectia de navomodelism, Asociatia Filatelica Timisoara, 24-Fun pregatesc pe malul Begai, in zona vaporului D'Arc, un program "marinaresc", menit sa marcheze aceasta sarbatoare.
Ziua Marinei la Timisoara isi deschide oficial portile la ora 20, cand vor fi lasate la apa navomodele participante la concursuri nationale si internationale, piese de valoare ale Clubului Sportiv Municipal - sectia navomodelism, echipa de seniori a Clubului Sportiv Municipal avand multe titluri castigate la campionatele nationale si internationale.
Multe dintre navomodele le vom putea admira si in expozitia ce va fi deschisa publicului inca de dimineata, precum si expozitia de carti postale din vasta colectie a lui Octavian Lescu.
Seara continua cu un ceremonial militar la care vor fi prezente Garda de Onoare si muzica militara a Brigazii 18 Infanterie Banat, când va avea loc prezentarea Onorului, salutarea Drapelului de lupta, intonarea imnului de stat al Romaniei, dezvelirea unei placute comemorative dedicate aniversarii a 255 de ani de la prima reglementare a navigatiei si comertului pe Bega, lansarea la apa a ancorei de flori, in memoria eroilor marinari, concert sustinut de Fanfara Garnizoanei Timisoara.
Garda de Onoare prezenta la Ziua Marinei de la Timisoara este compusa din militarii cunoscuti drept Scorpionii Galbeni, cei care au reprezentant Romania in teatrele de operatii din Irak si Kosovo. Cei mai putin familiarizati cu termeni precum: "ahoi", "prova", "alimbare", "bandula" etc sau vor sa afle si alte sensuri ale cuvintelor "draga", "foc", "castel" etc, vor avea posibilitatea sa consulte Dictionarele Marinaresti pregatite de catre organizatori.