miercuri, 29 iunie 2011

Timiş / Banca Mondială e cu ochii pe grajdurile de la Peciu Nou

Ministerul Mediului şi Pădurilor anunţă că, în cadrul Proiectului 'Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi', finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României, a început livrarea de echipamente tehnice pentru colectarea şi gospodărirea gunoiului de grajd provenit din creşterea animalelor în gospodăriile populaţiei în 11 localităţi, centre de demonstrare tehnică şi instruire. În total, în acest program, va fi oferit echipament tehnic pentru 86 de localităţi vulnerabile la nitraţi. Comunele zone vulnerabile la nitraţi, declarate centre de demonstrare tehnică şi instruire, vor fi dotate până în luna august a anului curent cu remorci, tractoare, încărcătoare frontale şi europubele. Au fost deja livrate remorcile în comunele Sălacea-Judeţul Bihor, Bonţida-Judeţul Cluj, Peciu Nou-Judeţul Timiş, Albeştii de Argeş-Judeţul Arges şi Mihăeşti-Judeţul Vâlcea.
Au fost achiziţionate şi distribuite 962 de europubele pentru separarea gunoiului menajer de gunoiul de grajd, pentru 8 comune: Albeştii de Argeş - judeţul Argeş, Balta Albă - jud Buzău, Bonţida -jud Cluj; Crăeşti-jud Mureş, Gherceşti-jud Dolj; Mihăeşti-jud Vâlcea; Peciu Nou - jud Timiş şi Sălacea - jud Bihor, urmând ca până la sfârşitul lunii august un număr suplimentar de 18 comune vulnerabile la poluarea cu nitraţi să beneficieze de europubele.
Proiectul, demarat în 2008 cu sprijinul Băncii Mondiale, urmăreşte reducerea deversărilor de nitraţi în apă şi, în final, reducerea poluării cu nitraţi a Dunării şi Mării Negre, prin investiţii în 86 de localităţi din zone vulnerabile la acest tip de poluare.
Astfel, proiectul implică şi acordarea de sprijin comunelor aflate în zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi, pentru plantarea de puieţi şi vegetaţie forestieră pe terenurile degradate, plantarea de perdele forestiere şi fâşii riverane tampon pentru protejarea corpurilor de apă.