miercuri, 8 iunie 2011

Banat / Centrul pentru Dezvoltarea Economică a Regiunii Banat va funcționa la Pančevo și Timișoara

În data de 25 mai 2011, la sediul Camerei de Comerț și Industrie Pančevo, a avut loc conferința de promovare a Proiectului „Ințiativă transfrontalieră pentru activități de cercetare, dezvoltare și cooperare între instituții din domeniul educațional, economic și științific din Banatul istoric, ca și contribuție la îmbunătățirea competitivității și identității regionale, în concordanță cu standardele Uniunii Europene”, finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România–Serbia.
Au fost prezentate activitățile pe care le va desfășura Centrul pentru Dezvoltarea Economică a Regiunii Banat: servicii de consultanță pentru IMM-uri, documentație de import-export, transport-logistică, identificare de parteneri de afaceri, promovare firme, cursuri de formare profesională etc. În ceea ce privește activitatea de cercetare, vor fi selectate 30 de firme cărora li se vor realiza planuri de dezvoltare și internaționalizarea afacerii.
De asemenea, a fost semnat un contract de colaborare cu un institut de cercetare pentru realizarea unei baze de date cu firme inovative din regiunea transfrontalieră.
Proiectul prevede și organizarea unei serii de conferințe având ca temă relațiile istorice și tradiționale dintre Banatul sârbesc și cel românesc și oportunități de colaborare între firme (Kovacica, iulie 2011), internaționalizare, globalizare, regionalizare și antreprenoriat (Pančevo, septembrie 2011), expoziție (Timișoara, octombrie 2011), întâlniri ale partenerilor de proiect, conferința finală de prezentare a rezultatelor proiectului care va fi marcată prin ceremonii festive la Timișoara și Pančevo.
În cursul acestei săptâmâni, în perioada 9-11 iunie 2011, la sediul Școlii Agricole ‘Josif Pančić’ din Pančevo se desfășoară Expoziția Economică unde firmele din zona transfrontalieră România-Serbia vor avea posibilitatea să-și prezinte oferta de produse și servicii.
În cadrul proiectului, 10 firme timișene participă gratuit la eveniment într-un stand colectiv al CCIAT.
Programul conex al expoziției cuprinde întâlniri de afaceri și trei seminarii-dezbatere având ca teme: Consolidarea competitivităţii economice în Regiunea Banat; Posibilități de export, piața muncii și oportunități de afaceri în Regiunea transfrontalieră România – Serbia; Importanța standardizării și certificării în activitatea de export.