miercuri, 6 iulie 2011

Timişoara / Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş are însemn heraldic

Prin Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 126 din 17.06.2011, a fost aprobat însemnul heraldic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş.
Acesta va păstra în compoziţie elemente din stema Ministerului Administraţiei şi Internelor, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.
Pe pieptul acvilei se află un alt scut de dimensiuni mai mici, tăiat şi despicat în şef: 1) pe albastru, o balanţă de aur, cu talgerele în echilibru; 2) pe verde, două securi consulare romane, naturale, încrucişate în săritoare; 3) pe roşu, un leu de aur, aprins roşu, ţinând în laba dreaptă anterioară o sabie, cu vârful lat, de argint, înzestrată de aur, poziţionată în bară, născând dintr-un zid, crenelat din patru piese, de acelaşi metal şi rostuit negru.
În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET HONOR (LEGE ŞI ONOARE).
În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN * TIMIŞ.
Semnificaţia elementelor însumate:
a) balanţa - echilibru, justiţie, echitate, evidenţiind în stema de faţă atributul unităţii privind supravegherea aplicării legilor;
b) securile consulare romane - evocă atribuţiile Inspectoratului în statul de drept, de garant al ordinii publice;
c) leul cu sabia, zidul crenelat - elemente preluate de la stema judeţului Timiş, leul cu braţ înarmat caracteristic Banatului Timişan, simbolizând apărătorii ţinutului şi ai creştinătăţii, leul poartă sabia victorioasă a lui Pavel Chinezu, comite de Timiş. Zidul de aur reprezintă cetatea Timişoarei.
Însemnele heraldice proprii, instituite şi utilizate în Ministerul Administraţiei şi Internelor constituie mijloace de identificare şi particularizare a structurilor şi personalului acestuia, îmbinând, prin simbolistica lor, tradiţiile de armă cu reprezentări actuale.