duminică, 3 iulie 2011

România / Cum va fi vremea în iulie – septembrie 2011?

Pentru intervalul iulie – septembrie 2011, informatiile de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu (ECMWF) estimeaza pentru Romania urmatoarele:
*in luna iulie, temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa peste mediile multianuale la scara intregului teritoriu, cele mai ridicate valori fiind posibile in zonele sud-estice, estice si vestice ale tarii. Sub aspect pluviometric, cantitatile de precipitatii vor prezenta valori sub normele climatologice in cea mai mare parte a tarii, iar in centru si nordvest, precipitatiile pot fi apropiate de mediile multianuale lunare.
*in luna august, regimul termic al aerului va inregistra valori peste mediile multianuale lunare in majoritatea zonelor, exceptand centrul tarii, unde valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice. Cantitatile de precipitatii se pot situa sub normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului, iar local in centrul tarii, acestea vor fi apropiate de mediile multianuale lunare.
*in luna septembrie, temperaturile medii lunare ale aerului vor prezenta valori apropiate de normele climatologice in majoritatea regiunilor, iar in sud-est, acestea se pot situa peste mediile multianuale. Cantitatile lunare de precipitatii vor fi apropiate de valorile normale pe aproape intreg teritoriul, iar local in sud-estul, centrul si vestul tarii, acestea se pot situa sub normele climatologice.
Precizam faptul ca, aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Prognoza meteorologica sezoniera se elaboreaza cu anticipatie de 1-6 luni avand un caracter orientativ si grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimari sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) si mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.