joi, 7 iulie 2011

Timişoara / Parcul Carmen Sylva a fost dotat cu gutui japonez

Parcul Carmen Sylva este situat în Cartierul Elisabetin, limitrof liniei de tramvai, fiind atestat cu acest nume în planul oraşului încă din anul 1936. În perioada comunistă, denumirea parcului a fost schimbată în Parcul Doina, această denumire fiind păstrată până în anul 2007. Prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 493/18.12.2007 privind atribuirea de denumiri la parcuri, scuaruri şi locuri de joacă pentru copii din Municipiul Timişoara, s-a hotărât revenirea la denumirea istorică veche – Parcul Carmen Sylva.
Prima amenajare datează din 1912, când au fost introduse numeroase răşinoase, amenajările ulterioare vizând traseul de alei şi dotările de recreere. După vârstele arborilor existenţi se constată că introducerea masivă de vegetaţie a avut loc după anul 1940, de la primele amenajări păstrându-se până azi cca 30 de exemplare. Au fost identificate în teren un număr de 40 de specii de arbori şi arbuşti la o suprafaţă de 2 ha, dovedind o mare varietate compoziţională şi un fond vegetal valoros.
Stilul de amenajare al parcului este cel peisager, singurul element de regularitate fiind cele două alei paralele. Vegetaţia este dispusă în grupuri şi buchete de răşinoase şi foioase, creând alternanţa de soare şi umbră.
Având o suprafaţă totală de 20350 mp, Parcul „Carmen Sylva” (Doina) a fost amenajat cu gazon brazdă o suprafaţă de peste 15.000 mp, fiind instalat în prealabil un sistem de irigare automatizat care să asigure umiditatea corespunzătoare. De asemenea, a fost prevăzut şi un pavilion hexagonal din lemn, care poate fi utilizat pentru diverse reprezentaţii în aer liber, precum şi o fântână arteziană cu bazin semiîngropat şi jocuri de apă, cu funcţiune de recreere.
Locul de joacă pentru copii, cu o suprafaţă de peste 800 mp, cuprinde groapă de nisip, 4 căluţi pe arc, 4 balansoare, complex de tobogane, precum şi un complex de jocuri cu turn.
Au fost plantaţi peste 350 de arbori şi arbuşti, în principal conifere din specii valoroase, ca: Abies concolor (brad argintiu), Picea omorika (molid sârbesc), Juniperus horizontalis „Wiltonii”(ienupăr albăstrui), Thuja occidentalis „Tiny Tin” (thuja globuloasă), Pinus nigra (pin negru), Juniperus scopulorum „Sky Rocket” (ienupăr cu formă columnară). De asemenea s-au plantat arbori şi arbuşti foioşi: Chaenomeles japonica (gutui japonez), Betula pendula (mesteacăn), Weigela florida „Variegata”, Lavandula angustifolia (lavanda), Sedum sp. (plantă acoperitoare de sol).
Pe întreaga suprafaţă a parcului au fost montate 48 de bănci, 34 de coşuri de gunoi, 2 cişmele şi 3 suporturi pentru biciclete, precum şi un grup sanitar. Lucrările de modernizare a Parcului Carmen Sylva s-au ridicat la suma de 2.420.000 lei, la care se adaugă TVA.