duminică, 3 iulie 2011

Timişoara / Unul din patru adolescenţi este euro-orfan

"Adolescenţii din Timişoara lăsaţi acasă. O analiză cantitativă a rolului TIC (Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor) pentru o mai bună incluziune socială" se numeşte raportul realizat de doctor în psihologie Florin A. Sava, raport care se axează pe efectele migraţiei, grupul ţintă fiind format din adolescenţi cu domiciliul în Timişoara, care merg la liceu şi care au cel puţin un părinte care lucrează în străinătate de mai mult de şase luni în momentul de faţă.
Astfel, a reieşit că că 26,2 % dintre adolescenţii timişoreni sunt euro-orfani (etichetare folosită pentru copiii lăsaţi acasă de părinţii plecaţi la muncă în Europa), adică unul din patru adolescenţi liceeni din Timişoara.
Dintre aceştia, 47,8 % au tatăl în străinătate şi se află în îngrijirea mamei, 26,5 % au ambii părinţi plecaţi în străinătate, 19,3 % se află în grija tatălui, 2,8 % aflaţi în grija rudelor (tatăl plecat) şi, respectiv, 3,6 % (mama plecată).
Informaţiile obţinute din întreg eşantionul a relevat o vastă răspândire a telefoanelor mobile şi a calculatoarelor personale în rândul adolescenţilor. Studiul a mai relevat că procentul celor care au avut probleme de comportament în ultimul an este mai crescut la euro-orfani decât la ceilalţi adolescenţi în probleme de droguri, consum de alcool, fumat, probleme cu poliţia, curse de maşini sau aventuri sexuale.