joi, 14 iulie 2011

Timişoara / 93 la sută dintre timişoreni pot fi amendaţi datorită (ne)asigurării obligatorii a locuinţei

Viceprimarul municipiului Timişoara, Sorin Grindeanu, a declarat, la conferinţa de presă a PSD, că este greu de crezut că primăria timişoreană va pune în aplicare legea privind asigurarea obligatorie a locuinţei, în condiţiile în care doar 7 % dintre locuinţele timişorene au fost asigurate până în prezent. Şi a adăugat că legea nu poate obliga o primărie să se transforme în agent de asigurare pentru nişte firme private, în condiţiile în care 40 % din asigurare revine acestora. Şi mai greu de crezut este ca de mâine 93 % dintre timişorenii neasiguraţi să fie amendaţi cu 500 de lei de autorităţile locale. Idee la care a subscris şi preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, care a mărturisit că va transmite celor 22 de primari social-democraţi din judeţ că nu este de acord cu aplicarea amenzilor.
Conform legislatiei in vigoare, toti posesorii de imobile cu destinatia de locuinta au OBLIGATIVITATEA de a avea incheiata o polita de asigurare a locuintei care sa acopere CEL PUTIN riscurile prevazute de legea 260/2008 adica: cutremur de pamant, alunecari de teren, inundatii de apa ca si calamitate naturala.
Suma asigurata MINIMA conform legii este de 20.000 EUR pentru locuintele de tip A - locuinte construite din materiale conventionale (structura de beton sau lemn, pereti din piatra sau caramida arsa) sau 10.000 EUR pentru locuintele de tip B - locuinte construite din materiale neconventionale (ex: caramida nearsa).
Conform modificarilor aduse in DECEMBRIE 2010 prin legea nr.248, orice polita emisa de orice companie de asigurari care isi desfasoara activitatea legal este valabila si acoperitoare conform legii cu conditia sa asigure MINIM SUMELE SI RISCURILE mentionate mai sus. Polita standard MINIMALA numita PAD (Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor) este emisa conform legii de PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) si are ca pret fix: 20 EUR pe an pentru locuintele de tip A si 10 EUR pe an pentru locuntele de tip B. - Polita PAD este o polita MINIMALA ce acopera DOAR cele 3 riscuri obligatorii.