duminică, 10 iulie 2011

Timişoara / Staţie nouă de epurare care poate deservi 440.000 locuitori

De curând a fost finalizată reabilitarea staţiei de epurare din Timişoara, complet modernizată printr-un proiect finanţat prin programul ISPA al Uniunii Europene. Aquatim va inaugura oficial acest important obiectiv în data de 12 iulie, la ora 11, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale şi ai autorităţilor implicate în implementarea proiectului.
În cadrul programului de investiţii pentru modernizarea staţiei a fost reabilitată treapta mecanică de epurare şi s-au construit două linii noi – una de tratare biologică şi terţiară a apei uzate (pentru eliminarea azotului şi fosforului) şi una pentru tratarea nămolului. Din fondurile alocate pentru staţia de epurare s-a construit şi o clădire nouă pentru laboratorul de control calitate al Aquatim. Practic, Timişoara dispune acum de o staţie nouă de epurare, cu o capacitate maximă de preluare a apei uzate de 3.000 l/s, care poate deservi 440.000 locuitori şi corespunde cerinţelor de mediu atât din legislaţia europeană cât şi din cea românească.
Staţia de epurare din Timisoara a fost pusă în funcţiune la 26 octombrie 1912, acum aproape 100 de ani, fiind printre primele din ţară. Proiectarea şi execuţia lucrărilor au fost coordonate de Stan Vidrighin, de numele căruia se leagă şi primul sistem de alimentare cu apă al oraşului.
Sistemul de canalizare al Timişoarei, cu o lungime totală de 535 km, este unitar, adică preia toată apa uzată şi pluvială, pe care o transportă la staţia de epurare a oraşului. În anul 2010, staţia de epurare a preluat 60 milioane mc de apă uzată, debitul record, înregistrat în luna iunie fiind de 17.200 l/s.

CLICK AICI pentru Canalizare şi staţie de epurare, la început de veac, în Timişoara