luni, 11 iulie 2011

Timişoara / Festivalul filmului rus Kino+

Lansarea oficială a Săptămânii premierelor cinematografice pe marele ecran din Timișoara, etapă a Festivalului de film rusesc KINO+, va avea loc luni, 11 iulie 2011, la Casa Studenților din Timișoara, eveniment susținut de Liga Studenților din Facultatea de Mecanică din Timișoara .
Festivalul Kino+ este prima manifestare cineculturală de amploare de după 1989 care continuă tradiția promovării filmului rus la nivel național în România, dar care, prin abordarea sa inedită, reprezintă o inovație în sfera proiectelor cultural-educaționale. Într-o societate în care publicul larg este orientat spre filmul hollywoodian, Kino+ aduce cu sine oportunitatea de a înțelege, prin mijlocirea artei cinematografice, mentalitatea unui popor din imediata apropiere geografică ce și-a pus amprenta pe harta politică, economică și culturală a lumii.
Este de remarcat faptul că filmele ce vor rula în cadrul acestui proiect reprezintă premiere pentru sălile cinematografice din România, iar accesul va fi liber.
Prima etapă a proiectului Kino+, concursul studențesc de subtitrări pentru filmele rusești implicate, reprezintă o componentă educațională inedită pentru acest tip de manifestări.
În urma acestui concurs, au rezultat 12 filme rusești traduse pentru prima oară în limba română, 7 echipe câștigătoare, un ghid de realizare a subtitrărilor, un cerc științific studențesc dedicat traducerii de film și, nu în ultimul rând, satisfacția unui lucru realizat la standarde profesionale.
Program:
LUNI, 11 iulie, ora 19 / Italianul (2005), regizor Andrei Kravciuk (dramă) – nominalizat la Oscar
MARȚI, 12 iulie, ora 17 / Oamenii jazz-ului (1983), regizor Karen Șahnazarov (comedie muzicală)
MIERCURI, 13 iulie, ora 19 / Asasinul țarului (1991), regizor Karen Șahnazarov (dramă, film istoric)
JOI, 14 iulie, ora 17 / Fiica din America (1995), regizor Karen Șahnazarov, (dramă, comedie, aventuri)
VINERI, 15 iulie, ora 19 / Brigada artistică de agitație “Dă-n dușman!” (2007), regizor Vitali Melnikov (dramă)
SÂMBĂTĂ, 16 iulie, ora 19 / Șîrli-Mîrli sau Bucluc la indigo (1995), regizor Vladimir Menșov (comedie, film-farsă)
DUMINICĂ, 17 iulie, ora 19 / Steaua (2002), regizor Nikolai Lebedev, (dramă, film de război).
Mult mai multe informații despre acest proiect se găsesc pe www.kino-plus.ro.