vineri, 15 iulie 2011

Timişoara / Referendumul lui Caragiale

Sala Consiliului din Palatul Administrativ a găzduit şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Timiş având pe ordinea de zi un singur proiect de hotărâre, anume acela privind organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor din judeţul Timiş privind desfiinţarea judeţului Timiş, proiect propus de Uniunea Social-Liberală.
Pe scurt, proiectul a fost votat de 21 de consilieri, în timp ce 12 nu au votat. La ideea iniţială a proiectului a mai fost adăugat şi amendamentul consilierului PNŢCD, Viorel Sasca, amendament care a mai adăugat o întrebare în cadrul referendumului privind dorinţa cetăţeanului de a i se da statut de judeţ municipiului Timişoara, după modelul german.
Pe de altă parte, secretarul CJT, Petrişor Nădăştean, a subliniat de mai multe ori ilegalitatea unei astfel de hotărâri. De altfel, se pare că oricum prefectul Mircea Băcală a şi anunţat intenţia de a ataca în contencios-administrativ această hotărâre a CJTimiş.
Şi nu în cele din urmă, din tot acest malaxor de joc mai mult sau mai puţin politic, reiese o întrebare, dacă presupunem că referendumul se va desfăşura şi cetăţenii judeţului Timiş se vor prezenta la urne: dacă majoritatea va vota pentru desfiinţare, chiar se va desfiinţa judeţul Timiş?... Cred că întrebarea rămâne doar la nivel retoric, nu-i aşa?