miercuri, 15 iunie 2011

Timişoara / Sistem transfrontalier de alarmare şi monitorizare în caz de dezastre naturale

Consiliul Judeţean Timiş este beneficiarul unei finanţări nerambursabile din fonduri structurale pentru proiectul intitulat „Sistem de alarmare şi monitorizare în caz de dezastre naturale”, finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia.
Proiectul beneficiază de un buget total de 1.150.000 Euro, din care 977.500 Euro (85%) reprezintă fonduri IPA, 149.500 Euro (13%) reprezintă cofinanţare nerambursabilă de la Bugetul de Stat al României şi 23.000 Euro (2%) reprezintă contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Timiş.
Activităţile se desfăşoară în parteneriat cu Municipalitatea Vršac din Serbia, în cadrul unei cooperări româno – sârbe în domeniul situaţiilor de urgenţă, şi vor fi finalizate la sfârşitul anului 2011.
Obiectivul urmărit prin proiect este de a contribui la diminuarea pagubelor produse de inundaţii şi alte calamităţi naturale în zona transfrontalieră româno-sârbă a bazinului hidrografic Bârzava, precum şi la asigurarea unei siguranţe sporite a populaţiei din această zonă.
Printre beneficiarii indirecţi ai rezultatelor de proiect se numără Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al judeţului Timiş, care este instituţia cu rol operativ desemnată pentru intervenţiile în cazul situaţiilor de urgenţă. Prin finanţare se va asigura implementarea, în cadrul acestei instituţii, a unui sistem complex de monitorizare şi alarmare cu scopul de a îmbunătăţi capacitatea de prognozare şi atenţionare la risc şi de a spori eficienţa intervenţiei la nevoie.