luni, 13 iunie 2011

Timiş / Buziaş, inima diabetologiei pediatrice româneşti

Publicaţia de specialitate "Viaţa medicală" a dedicat o pagină, din numărul apărut săptămâna trecută, Centrului de evaluare şi recuperare pentru copii şi tineri „Cristian Şerban“ din Buziaş, un interviu-reportaj despre şi cu prof. dr. Viorel Şerban, copreşedinte fondator (alături de dna prof. dr. Margit Şerban, soţia dsale) al Fundaţiei „Cristian Şerban“, interviu-reportaj realizat de Iftimie Nesfântu.
Doar la cazurile de diabet zaharat al copilului, spune prof. dr. Viorel Şerban, la Buziaş au fost 12.477 de internări în perioada 1997–2009. Plus, pentru aceeaşi perioadă, 3.069 de internări pentru hemofilici. În fiecare an, se mai adaugă 1.200 de internări pentru copii cu diabet (circa 80% din internări sunt pentru diabetici, 20% pentru hemofilici). Se poate spune, per total, că s-a depăşit 17.000 de internări. Fiecare pacient cu diabet revine la Buziaş, în medie, cam de patru ori.
În registrul diabetului zaharat din România, întocmit pentru anul 2010, există un număr de 2.318 copii cu diabet zaharat. Şi asta cu excepţia judeţelor Vaslui şi Giurgiu, care nu au binevoit să trimită datele.

Reportajul integral, click aici
Buziaş, inima diabetologiei pediatrice româneşti