vineri, 17 iunie 2011

Timişoara / Patriarhul Daniel vrea mânăstiri agro-ecologice în România

Agricultor, scriitor, filosof şi gânditor francez de origine algeriană, Pierre Rabhi, prezent săptămâna aceasta la Timişoara, la invitaţia Institutului Francez, este considerat unul dintre pionierii agro-ecologiei. Fondator al Mişcării COLIBRIS - mişcare pentru pământ şi umanism, iniţiator al proiectului Amanins - asociaţie care vrea să reconcilieze ecologia şi economia, este autorul multor lucrări, printre care „Parole de Terre", „Du Sahara aux Cévennes", „Conscience et Environnement" sau „Graines de Possibles", unde îl are coautor pe Nicolas Hulot. Din 1981, Pierre Rabhi transmite cunoştinţele sale în ţările aride din Africa, în Franţa şi în Europa, căutând să le redea populaţiilor locale autonomia alimentară. În prezent este un recunoscut expert internaţional în securitatea alimentară şi a participat la elaborarea Convenţiei Naţiunilor Unite pentru lupta împotriva deşertificării.
Venit la Timişoara pentru a susţine o conferinţă pe tema pământului şi a umanismului, Pierre Rabhi a povestit cum i-a ajutat pe membrii unei comunităţi religioase de la un schit să treacă la agro-ecologie, mai simplu spus să producă legume şi fructe fără să folosească de acum tradiţionalele substanţe chimice care ajută la dezvoltarea plantelor.
Se pare că a reuşit acest lucru în mare măsură, în condiţiile în care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a rugat, după cum a mărturisit Pierre Rabhi, să vină şi să implementeze agro-ecologia şi la mânăstirile din România.