marți, 14 iunie 2011

Timişoara / Parcul copiilor, pionierii şi Gingko biloba

Începând cu data de 14 iunie 2011 s-a emis ordinul de începere a lucrărilor de reamenajare din Parcul Copiilor din Timişoara, botezat oficial şi Ion Creangă. Finalizarea modernizării parcului este prevăzută în cel mult şase luni de zile.
Datele istorice găsite până în prezent menţionează anul 1858 ca dată a începutului de amenajare a primelor două parcuri în Timişoara, între care şi Parcul Copiilor “Ion Creangă”, denumit atunci Parcul Franz Josef. Denumirile ulterioare au fost: după 1919 - Parcul Mihai Eminescu, după 1950 - Parcul Pionierilor, iar din 2006 poartă denumirea de Parcul Copiilor “Ion Creangă”.
Tot datele istorice menţionează că parcul, a cărui amenajare a început în anul 1858, a fost finalizat în anul 1891, cu prilejul expoziţiei agroindustriale.
Parcul în ansamblu a fost conceput şi realizat ca un parc peisager, şi se bucură de existenţa unui exemplar monumental de arborele pagodelor (Gingko biloba), precum şi de existenţa câtorva exemplare de stejar a căror vârstă depăşeşte 100 de ani la limita vestică a parcului.
În anul 2009 s-a întocmit Studiul de fezabilitate pentru Parcul Copiilor “Ion Creangă”, studiu care prevede reamenajarea şi modernizarea acestuia. În cadrul acestui proiect se vor realiza zone de joacă pentru diferite grupele vârstă, cum ar fi: Visul zborului, Muntele fermecat, Ţara piticilor, Ţara uriaşilor, Ţara indienilor, Leagănul cerului, Câmpia neastâmpăraţilor, Fântâna din poveşti, etc., se va reamenaja teatrul în aer liber, vor fi reabilitate aleile, va fi amenajat un sediu administrativ, o mică clădire pentru recreere şi toalete, se va instala un sistem de irigat.
La finele anului 2010 a fost întocmit proiectul tehnic şi documentaţia tehnică pentru autorizaţia de construire iar în data de 18.02.2011 a fost emisă Autorizaţia de Construire nr. 188. Ca urmare a licitaţiei organizate în data de 31.03.2011 s-a încheiat cu SC Horticultura SA – lider de asociere Contractul de Execuţie Lucrări nr. 88 / 24.05.2011.
În data de 24 mai 2011 s-a întocmit procesul – verbal de corelare şi predare a amplasamentului la lucrarea “Reamenajarea şi Modernizarea Parcului Copiilor Ion Creangă - Timişoara”.