miercuri, 15 iunie 2011

Timişoara / DNA:Dosarul Moraviţa trimis la Curtea de Apel, cu 41 de inculpaţi

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 41 de inculpaţi, din care unul în stare de arest preventiv, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrători vamali la Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Moraviţa şi persoane implicate în traficul cu ţigări, în legătură cu remiterea unor sume de bani pentru a înlesni, la trecerea frontierei de stat a României, traficul ilegal cu ţigări provenite din Serbia, a căror valoare în vamă este de aproximativ 3,3 milioane de euro.
Astfel, au fost trimişi în judecată inculpaţii:
Un ofiţer şi 14 agenţi de poliţie de frontieră:
DRĂGHIŢĂ SORIN, ofiţer de poliţie de frontieră, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită,
BAUL ALIN-DIMITRIE, BUTTA LIVIU DĂNUŢ, MIHALAICHE NICOLAE, STRĂUŢ SERGIU, SVERGINSKI ADRIAN SEBASTIAN, DRĂGAN SEBASTIAN, RADA ION, TOMA MARIAN COSMIN, MATEŞ CIRPRIAN MARIUS în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni: aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită şi complicitate la contrabandă calificată, DUDUMAN DUMITRU-LUCIAN în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, MANCIU MARIUS în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită şi dare de mită, PALIMARU CORINA în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat, complicitate la săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de contrabandă calificată, CHEVEREŞAN OLIWER în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită şi complicitate la infracţiunea de contrabandă calificată, BLAJ MARIAN-AUREL în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiunea de luare de mită;
9 lucrători vamali din cadrul Biroului vamal Moraviţa:
FENEŞAN MIHNEA-ION, în stare de arest preventiv, GALEANCU IOAN, NĂDĂBAN ANICA-FLORICA, RADU ZACHEI, DRAGACICHI SAVA, PETRUŢA MARIUS HORAŢIU în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat, luare de mită şi contrabandă calificată, STOIAN VELIMIR în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat, două infracţiuni de luare de mită şi contrabandă calificată, GRIGUŢA RADU HORAŢIU şi CĂNCESCU CLAUDIU - DANIEL în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: două infracţiuni de aderare la un grup infracţional organizat, două infracţiuni de luare de mită şi contrabandă calificată;
16 persoane implicate în traficul cu ţigări:
AVĂDANEI CRISTIAN, BUSSE ANGELICA-FLORICA, OPREA CLAUDIU - MIHAIL, TURLEA EMIL, ZEGREAN ADRIAN IOAN, DOBREA IOAN, BRATOSIN DUMITRU IRIN în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat, dare de mită şi contrabandă calificată, BORCHEŞ PETRU în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită şi contrabandă, DAN SAVA în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de: dare de mită şi contrabandă calificată, RĂUŢI CLAUDIA şi DOROBANŢU GHEORGHE CĂTĂLIN în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat şi dare de mită, ZEGREAN RADU CASIAN în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat şi contrabandă, SAMOILĂ ALEXANDRU VICTOR şi CIUŞ CIPRIAN în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: aderare la un grup infracţional organizat, dare de mită şi două infracţiuni de contrabandă, JIVOIN VIOLETA în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:două infracţiuni de aderare la un grup infracţional organizat, două infracţiuni de dare de mită şi contrabandă, RUS MARIA în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită şi CIZMAŞ MIOMIR - DOBRIVOI, primarul comunei Foeni, judeţul Timiş, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Moraviţa din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (I.J.P.F.) Timiş a existat un grup infracţional organizat format din poliţişti de frontieră, lucrători vamali şi persoane implicate în activităţi de trafic ilegal cu ţigări provenite din Serbia. Inculpaţii au constituit sau, după caz, au aderat ori sprijinit acest grup infracţional organizat. Un alt grup infracţional organizat a fost constituit, cu o structură similară, la nivelul P.T.F. Foeni, existând persoane (în principal, lucrători vamali din Biroul Vamal Moraviţa) care au desfăşurat acţiuni în ambele grupări criminale. Membrii acestor grupări infracţionale au acţionat coordonat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de contrabandă pentru a obţine importante beneficii materiale.
În schimbul unor sume de bani remise cu titlu de mită, cu o frecvenţă aproape zilnică, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali îşi încălcau atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, confiscarea mărfurilor introduse ilegal şi constatarea de infracţiuni. Pentru traficanţii de ţigări care făceau parte din grupare, poliţiştii de frontieră şi vameşii nu efectuau practic niciun fel de control de frontieră, iar singura interacţiune consta în primirea sumei de bani prestabilită pentru a fi dată cu titlu de mită.
Decizia de a permite introducerea în ţară a ţigărilor era luată de către lucrătorii vamali în acord cu poliţiştii de frontieră după ce se asigurau că există un risc minim de a fi surprinşi de acţiunile de control, astfel că traficanţii erau lăsaţi să introducă fraudulos ţigările în ţară pe o perioadă determinată de timp.
În cadrul grupului, rolurile erau clar delimitate, astfel că unii dintre funcţionarii corupţi aveau sarcina de a ţine legătura cu mituitorii, alţii supravegheau zona, în timp ce altcineva se preocupa să manevreze camerele de luat vederi amplasate în punctul de trecere a frontierei, pentru a nu fi înregistrate anumite imagini, ori erau responsabili de încasarea mitei.
Potrivit înţelegerii între traficanţi şi funcţionarii publici, aceştia din urmă primeau câte 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări. Suma dată era calculată în funcţie de numărul de baxuri cu ţigări declarate de traficanţi. În alte situaţii, cantitatea era aproximată de vameşi şi poliţişti în funcţie de capacitatea de stocare a autoturismului. Concret, în timp ce vameşul se prefăcea că face controlul autoturismului (urmărind ca gesturile sale să fie înregistrate de camerele de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei), traficantul remitea suma de bani destinată pentru coruperea poliţiştilor şi a vameşilor, de cele mai multe ori acest lucru având loc în toneta vameşilor amplasată pe sensul de intrare în ţară.
Sumele de bani astfel colectate erau împărţite, în mod egal, de regulă la sfârşitul programului de lucru, între şeful de tură al vameşilor şi şeful de tură sau de grupă al poliţiştilor. Pentru a evita suspiciunile privitoare la împărţirea corectă a acelor foloase, poliţiştii de frontieră şi vameşii ţineau distinct evidenţa numărului de baxuri de ţigări care au fost deţinute de traficanţi. În general, poliţiştii de frontieră şi vameşii încasau între 100 şi 900 de euro pe fiecare tură.
La rândul său, în data de 22 septembrie 2010, inculpatul Cizmaş Miomir Dobrivoi, primarul localităţii Foeni, a ajutat doi traficanţi de ţigări să remită suma de 300 de euro poliţiştilor de frontieră şi vameşilor din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Foeni II pentru a introduce ilegal în ţară baxuri cu ţigări.
În prezentul dosar penal, 15 inculpaţi au fost cercetaţi în stare de reţinere şi arest preventiv pentru diferite perioade de timp: Chevereşan Oliwer, Rada Ion, Toma Marian Cosmin, Mateş Ciprian Marius, Dorobanţu Gheorghe Cătălin, Drăgan Sebastian, Manciu Marius, Butta Liviu Dănuţ, Stoian Velimir, Petruţa Marius, Dan Sava, Străuţ Sergiu, Căncescu Claudiu Daniel, Drăghiţă Sorin.
În vederea recuperării prejudiciului cauzat ca urmare a infracţiunii de contrabandă şi pentru a confisca sumele de bani primite cu titlu de mită, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.
La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Timişoara.