vineri, 24 iunie 2011

Timişoara / Primul meci de fotbal din România

O ştire măruntă din 11 iunie 1899 a Gazetei Maghiare, ziar din Timişoara, anunţa intenţia unui profesor de gimnastică de la Liceul Piarist de a organiza o demonstraţie a unui sport nou, din Anglia. Carol Müller se numea dascălul, iar acelaşi ziar avea să scrie mai târziu: “Cel mai interesant moment al serbării şcolare a fost noul joc englez cu mingea. Acesta se practică doar cu piciorul şi a fost prezentat prima dată la Timişoara în 25 iunie 1899. Au jucat câte 11 elevi din clasele a şasea şi a şaptea, iar după 45 de minute niciuna dintre echipe nu a reuşit să marcheze vreun gol”. Acum ştim că acesta a fost primul meci de fotbal jucat pe teritoriul actual al României după regulile moderne ale jocului, cu bilet de intrare, iar publicaţia nota că reprezentaţia a încântat spectatorii.
Povestea de succes a continuat apoi cu trofeele cucerite de echipele oraşului, ultimul dintre acestea fiind titlul naţional la Juniori A, cucerit săptămâna trecută de un lot de tineri afalt sub comanda lui Robert Fruşa şi Ovidiu Preda şi format din: Ciprian Ostafie, Paul Iordache (portari),Andrei Dăruială, Florin Ilie, Răzvan Iovan, Mihai Voiculescu, Thomas Altmayer, Călin Toma (fundaşi), Armando Nicoară, Adrian Cobzariu, Mădălin Stancu, Marian Fuchs, Dario Todor, Albert Aldea, Marius Homan, Ovidiu Pană, Robert Szalkai (mijlocaşi), Gelu Velici, Bogdan Pleşcan, Emanuel Ardelean (atacanţi). Pentru trofeul adus Timişoarei, în proxima şedinţă de Consiliu Local îi vom onora pe aceşti tineri, oferindu-le câte o diplomă de excelenţă, un gest simbolic pentru a răsplăti viitorul timişorean al unui sport care, de zeci ani, clasează Timişoara pe primul loc în clasamentul asistenţei la evenimente sportive.
Pentru a marca aniversarea primului meci de fotbal desfăşurat vreodată pe teritoriul României, Primăria Municipiului Timişoara, pe baza unui concept realizat de Eduard şi Dan Jakabhazi, a “transformat” pasajul de cale ferată de pe Calea Aradului într-o imensă poartă de fotbal, cei care vor trece pe aici urmând să primească simbolice “bilete de intrare” la un eveniment care a pus Timişoara pe harta premierelor româneşti.