vineri, 24 iunie 2011

Mapamond / Un asteroid va trece la 12 000 km de Terra

Asteroidul descoperit recent - MD 2011 - va trece luni, 27 iunie, la numai 12.000 km de suprafata Pamântului, cam pe la 16:30 ora Romaniei. Analistii NASA spun ca nu este nici o sansa ca roca sa loveasca Pamantul. Cu toate acestea, el se apropie atat de mult incat gravitatia Pamantului poate sa-i modifice brusc traiectoria.
2011 MD va trece în plina zi, peste Oceanul Atlantic de sud în apropierea coastei Antarcticei. Cand asteroidul se va îndeparta de Pamant, va trece prin zona satelitilor geosincroni.Sansele de coliziune cu un satelit sau alte obiecte artificiale sunt extrem de mici, daca nu chiar zero.
Tinand cont de luminozitatea asteroidului, diametrul sau este intre 5 si 20 de metri. Potrivit programului de cercetare NEO a obiectelor care se apropie periculos de mult de Pamant de pe langa JPL, ne putem astepta ca un obiect de aceasta marime sa se apropie de Pamant cam o data la 6 ani. Pentru foarte scurt timp, va fi destul de luminos pentru a fi vazut chiar si cu un telescop de dimensiuni medii.