vineri, 29 iulie 2011

Timişoara / Atenţie la iarba pârloagelor!

Prezenţa speciilor vegetale invadatoare şi colonizatoare poate perturba echilibrul ecosistemelor. Pentru ţara noastră sunt menţionate 73 de specii invazive (autohtone şi alohtone), lemnoase şi ierboase.
Globalizarea şi dezvoltarea transporturilor, a comerţului şi turismului au furnizat oportunităţi ca speciile invazive sǎ fie rǎspândite accidental sau deliberat. Frecvent seminţe sau fragmente din corpul vegetativ al unor plante strǎine ajung prin intermediul mǎrfurilor la distanţe mari de locul de origine. Degradarea habitatelor naturale, ecosistemelor şi câmpurilor agricole care a avut loc în întreaga lume a fǎcut sǎ fie mult mai uşor pentru speciile strǎine sǎ se stabileascǎ şi sǎ devinǎ invazive.
O plantă invazivă este caracterizată de modalităţi rapide de propagare, producerea a numeroşi germeni anual, mijloace de reproducere vegetativă, creştere rapidă, tulpină groasă, organe subterane puternice şi este evitată de animalele fitofage.
Schimbarea climaticǎ globalǎ este, de asemenea, un factor semnificativ care contribuie la rǎspândirea şi stabilirea speciilor invazive strǎine. Una dintre cele mai întâlniteplante invazive este Ambrosia artemisiifolia.
Ambrosia artemisiifolia (iarba pârloagelor) se găseşte frecvent de-a lungul şoselelor şi al căilor ferate, atât în intravilan, cât şi în extravilanul localităţilor. Ea este o specie invazivă, inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină, caracterul nociv al speciei fiind cauzat de afecţiunile alergice pe care le provoacă în perioada înfloririi.
Ambrosia artemisiifolia este o plantă originară din America de Nord, prezenţa ei fiind remarcată încă din 1853 în Germania şi din 1870 în Elveţia. La noi în ţară, s-a aclimatizat recent, putând fi întâlnită cu precădere pe Valea Mureşului, în Banat, în judeţele Bihor, Vaslui, Giurgiu. În contextul încălzirii globale a crescut foarte mult producţia de polen de ambrozie; cantitatea de polen se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute, planta având o perioadă lungă de înflorire (din iulie până la sfârşitul toamnei). Ea reprezintă una dintre cauzele principale ale rinitelor alergice din Canada, SUA şi Europa. Polenul acestei plante este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic la sfârşitul verii.
Biologul orădean Ana Marossy recomandă smulgerea din rădăcini a ambroziei înainte ca inflorescenţele să ajungă la maturizare, deoarece acestea provoacă alergii la nivelul căilor respiratorii.
În Ungaria şi Austria, combaterea ambroziei este reglementată prin lege de mai mult de 10 ani, cetăţenii unguri riscând amenzi de 200.000 de forinti (aprox. 3000 lei) dacă nu o distrug din grădinile proprii sau din jurul imobilelor.
Primăria Municipiului Timişoara efectuează periodic lucrări de cosire, smulgere şi erbicidare a buruienii alergogene Ambrosia artemisiifolia din spaţiile verzi puternic infestate. De asemenea,se încearcă identificarea terenurile virane afectate de răspândirea acestei buruieni pentru luarea măsurilor necesare.
Pe această cale, se solicită colaborarea persoanelor fizice şi juridice din Timişoara, în eradicarea acestei buruieni, prin cosirea şi smulgerea ei pe terenurile aflate în administraţia / proprietatea lor, ceea ce ar spori considerabil eficienţa măsurilor luate de Primăria Municipiului Timişoara.
Primăria Municipiului Timişoara a reglementat prin Hotărârea de Consiliu Local nr.206/2009, care modifică şi completează Hotărârea de Consiliu Local nr.371/2007 HCL 371 din 2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe raza municipiuluiTimisoara, următoarele: Art.25, alin. x) „constituie contravenţie „nedistrugerea buruienilor şi în mod special a celor cu potenţial alergen (iarba pârloagelor-Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spaţiile verzi, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire.”
De asemenea, Regulamentul privind factorii de mediu din zona metropolitană Timişoara, la Cap.I, Art. A, alin. i) prevede că: persoanele fizice şi juridice au obligaţia de „distrugere a buruienilor şi în mod special a celor cu potenţial alergen (iarba pârloagelor - Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spaţiile verzi, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire”.