marți, 26 iulie 2011

Timişoara / Invazie de metcalfa pruinosa şi păduche lânos în Banat

Condiţiile climatice din ultimul timp au favorizat apariţia şi dezvoltarea unor dăunători şi boli la plante (arbori şi arbuşti ornamentali) din parcuri, scuaruri dar şi în grădinile particulare. Din numeroasele monitorizări efectuate pe raza municipiului Timişoara, s-a constatat apariţia în număr mare a unui dăunător nou (Metcalfa pruinosa), dar şi o extindere accentuată a păduchelui lânos (Eriosoma lanigerum) în parcurile şi spaţiile verzi ale oraşului.
Metcalfa pruinosa este o cicadă polifagă, considerată potenţial dăunător pentru un mare număr de plante, deoarece se hrănesc pe mai bine de 200 de specii de plante lemnoase, în special ornamentale.
Aceasta este o specie originară din estul Americii de Nord, larg răspândită în Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic şi Cuba. În Europa a fost menţionată, semnalizată pentru prima dată în 1979 în Italia, pe diferite specii de arbori şi arbuşti ornamentali. Dovedind o capacitate de aclimatizare deosebită în absenţa prădătorilor şi parazitoizilor specifici, Metcalfa pruinosa s-a răspândit rapid în vestul, centrul şi estul Europei.
Conform monitorizărilor efectuate pe raza municipiului Timişoara, împreună cu specialişti din cadrul Facultăţii de Horticultură şi Silvicultură Timişoara, Departamentul de Silvicultură-Entomologie forestieră, s-a constatat prezenţa acestui dăunător în Parcul Justiţiei, Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Alpinet, str. Salciei, Parcul Doina, str. Haga, str. Liniştei, str. Mangalia, str. G. Lazăr.
Prevenirea răspândirii se poate face prin stropiri în crapăturile scoarţei plantelor gazdă sau la baza lujerilor (ramurilor tinere) cu insecticide recomandate de specialişti în domeniu, însă, ţinând cont de numărul mare de plante gazdă, de capacitatea ridicată de migrare, de protecţia ceroasă a larvelor, controlul chimic este dificil de realizat. Datorită rezistenţei ridicate a dăunătorului la substanţele uzuale folosite, se recomandă repetarea tratamenzului o dată la cinci zile.
Eriosoma lanigerum – Păduchele lânos, de 2 mm lungime; corpul are o culoare roşiatică sau maronie; sunt ascunşi într-o substanţă eliminată în timpul creşterii lor, care este albă şi asemănătoare ca aspect cu lâna, de aici provenind şi denumirea lor. Specia provine din America şi s-a extins în şi din zonele noastre prin comerţul cu plante. Păduchii pot fi găsiţi pe pomi de măr, de gutui şi diferite tufe de trandafiri, diverse specii de arbuşti decorativi.
Plantele atacate pot fi recunoscute după substanţele albe, asemănătoare bumbacului, secretate de păduchii lânoşi, care sunt constituiţi în colonii. Drept consecinţă apar pe ţesutul plantelor diverse excrescenţe asemănătoare unor tumori, iar plantele nu mai cresc normal, fiind vorba de un cancer vegetal provocat de păduchii lânoşi.
Combaterea se realizează cu insecticide pe bază de piretrum, dar pot fi combătuţi biologic cu ajutorul prădătorilor lor naturali, cum ar fi viespile parazite din familia Ichneumonidelor, diferite specii de ploşniţe şi păsările.
Pentru evitarea unor aspecte neplăcute pentru cadrul natural al municipiului, Primăria Municipiului Timişoara işi propune efectuarea în perioada următoare, a unor tratamente fitosanitre în parcurile şi spaţiile verzi ale oraşului prin aplicarea de insecticide combinat cu combaterea biologică, folosind viespea trichogramma sp.
Totodată,se face un apel la toţi cetăţenii, ca în cazul constatării apariţiei unuia din aceşti dăunători în unele zone verzi, indiferent de forma de proprietate (publică şi/sau privată), să anunţe la dispeceratul S.C. DERATON SRL., tel. 0256/214778, sau la Primăria Municipiului Timişoara, Direcţia de Mediu, tel. 0256/408366, 0256/408437.