Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, construită între anii 1443 - 1447 de către Ioan de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul al XIV-lea (construit în timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou), adăpostește în prezent Muzeul Banatului. De curând, însă, toţi angajaţii muzeului s-au mutat în renovatul Bastion Theresia, datorită lucrărilor arheologice.
Campania din acest an a cercetărilor arheologice de la Castelul Huniade, care vizează curtea interioară a Castelului Huniade şi are ca scop clarificarea evoluţiei planimetrice a castelului medieval, a început cum nu se poate mai bine.
Dan L. Ciobotaru, arheolog şi manager al MBT, şi drd. Zsuzsanna Kopeczny, arheolog, conducătorul şantierului arheologic, au arătat jurnaliştilor o monedă care datează din secolul al XVI-lea, dar mai ales ceea ce a mai rămas dintr-o ladă care a conţinut vârfuri de săgeţi de arbaletă, estimate a fi din aceeaşi perioadă istorică. Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât lemnului îi trebuie condiţii cu totul speciale pentru a rezista peste timp, condiţii întrunite de descoperirea arheologilor timişoreni.
Cu alte cuvinte, descoperirea este cu atât mai interesantă cu cât în perioada de când datează vîrfurile de săgeată şi moneda este cea a ocupației otomane (1552-1716), când Castelul a servit drept reședință a beglerbegilor Pașalâcului de Timișoara.