miercuri, 18 mai 2011

Timişoara / Moshe Idel - Doctor Honoris Causa la Universitatea de Vest

Joi,19 mai, de la ora 11, Aula Magna „IOAN CUREA“ de la Universitatea de Vest din Timișoara va găzdui ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa prof.univ.dr. Moshe IDEL, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
Moshe Idel este un filosof și cercetător al Cabalei israelian, originar din România. El îndeplinește funcția de profesor de gândire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
Moshe Idel s-a născut ]n 1947 într-o familie evreiască din Târgu Neamț.
În anul 1963, la 16 ani, asemenea marii majorități ai conaționalilor-coreligionarilor săi, Moshe Idel și familia lui au emigrat în Israel, se spune pe Wikipedia. A locuit la Kiryat Ata, aproape de Haifa, și a continuat acolo studiile liceale. Apoi a servit în armată, în trupele de geniu. Între anii 1967-1970 a învățat literatura ebraică și engleză la Universitatea din Haifa, luând licența în aceste domenii.
După ce s-a făcut cunoscut în America, la începutul anilor ’80, Idel a devenit o somitate internațională. Cartea sa ''Kabbalah: New Perspectives" a fost publicată mai întâi în engleză (Yale University Press, 1988) și s-a bucurat de o recenzie elogioasă în New York Times.
În afara sarcinilor ca profesor universitar, Moshe Idel îndeplinește actualmente numeroase alte funcții în domeniul academic: este președintele mai multor comisii academice: cea a Centrului de muzicologie al Universității Ebraice, a Centrului de studiu al iudaismului din România și a Institutului Ben Tzvi.