sâmbătă, 21 mai 2011

România / În ultimii cinci ani, doar cinci judecători au fost excluşi din magistratură

În perioada 3 august 2005 şi până în 2011, SECŢIA PENTRU JUDECĂTORI A CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII, ÎN MATERIE DISCIPLINARĂ, a avut de analizat şi de pronunţat 79 hotărâri care au avut drept obiect activitatea unor judecători din România.
Dintre cazurile pronunţate, doar cinci judecători au fost excluşi din magistratură şi după recursul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Secţia CSM-ului s-a mai pronunţat în patru cazuri pentru excludere, dar ÎCCJ a transformat hotărârile în penalizări de 15 % pe trei luni. Ar mai fi vreo trei cazuri tot de excludere din magistratură, dar se judecă recursul la ÎCCJ.
În rest, pentru mulţi dintre judecătorii ajunşi în faţa secţiei disciplinare acţiunea a fost respinsă, pentru unii chiar de CSM, pentru alţii de ÎCCJ.
Au mai fost aproape 20 de judecători cu salariile reduse cu 15 % vreme de trei luni, iar vreo 15 s-au ales doar cu avertismente.
În cei aproximativ cinci ani de activitate de judecare a judecătorilor s-au mai dat câte o hotărâre de reducere a salariului cu 15 % pe 2 luni, 10 % pe o lună, 10 % pe 3 luni sau mutare disciplinară pe 3 luni.