vineri, 1 iulie 2011

Timişoara / 142 de ani de la primul oraş din sud-estul Europei cu tramvai tras de cai

Pregătirile pentru organizarea Zilei Transportului Public Timişorean au intrat pe ultima sută de metri. Ieri, Comisia de Circulaţie a decis închiderea zonei aflate în interiorul inelului I de circulaţie (zona Cetate, conform hărţii anexate) pentru circulaţia maşinilor, în ziua de 8 iulie, de la ora 6 – 22. Întreaga zonă este destinată concursurilor şi plimbărilor pe bicicletă sau cu rolele.
În 1869 la 8 iulie, Timişoara înregistra o nouă premieră: se deschidea circulaţiei prima linie de tramvai tras de cai, care unea Cetatea (Piaţa Sf. Gheorghe) de cartierul Fabric. La acea dată, Timişoara devenea primul oraş din Europa sud-estică cu tramvai tras de cai.
În 2011, Consiliul Local Timişoara hotăra ca ziua de 8 iulie să devină Ziua Transportului Public Timişorean pentru a marca acest moment important din istoria oraşului nostru.
Pentru a încuraja folosirea mijloacelor de transport în comun, în data de 8 iulie, toţi timişorenii vor putea circula gratuit pe mijloacele de transport în comun, indiferent de vârstă sau de distanţa traseului, sau de mijloacele de transport în comun folosite.