marți, 28 iunie 2011

Timişoara / Cetăţean de Onoare - WILHELM FRIEDL

Wilhelm Friedl, cel căruia i-a fost înmânat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Timişoara, ieri, 28 iunie, s-a născut în Timişoara, la 17 septembrie 1952, într-o familie de intelectuali, tatăl său fiind medic la Policlinica Văcărescu din Timişoara.
A urmat cursurile şcolilor primare, gimnaziale şi universitare în Timişoara.
În timpul anilor de liceu şi de studenţie a reprezentat cu cinste oraşul Timişoara în cadrul competiţiilor sportive naţionale şi balcanice, fiind campion naţional la canotaj în anul 1969.
În anul 1977 obţine titlul de doctor medic cu “magna cum laudae”, la Universitatea de Medicină din Heidelberg.
Între anii 1988-1992 este Şef Adjunct la Departamentul de Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie al Universităţii de Medicină din Heidelberg.
În anul 1992 devine profesor asistent la Universitatea de Medicină din Heidelberg, iar între anii 1992-1994 este consultant-şef la Departamentul de Ortopedie, Traumatologie şi Reconstrucţia Mâinii la Universitatea de Medicină din Heidelberg.
Din anul 1994 şi până în prezent este coordonatorul Departamentului de Ortopedie, Traumatologie şi Reconstrucţia Mâinii la Clinica Aschaffenburg al Spitalului Universitar Wuerzburg. De asemenea, este membru în Corpul Profesoral al Universităţii de Medicină din Heidelberg şi Corpul Profesoral al Universităţii de Medicină din Wuerzburg.
După anul 2004 devine membru în Comisia Naţională de Examinare şi Competenţe în Chirurgia Ortopedică şi Traumatologică din Germania.
Cercetător stiinţific, membru al mai multor societăţi ştiinţifice medicale germane (German Trauma Society, German Surgical Society, Bavarian Surgical Sopcietz, AAOS , Kuntscher Kreis- Osteosynthesis International, Cancer German Society), este autorul a unui număr de peste 250 articole de specialitate, 3 monografii şi peste 600 de lucrări ştiinţifice.
Este un recunoscut specialist în chirurgia reconstructivă a tumorilor osoase, în transplantul meniscal, în artroplastiile de şold, genunchi, umăr, cot şi în chirurgia mâinii.