marți, 28 iunie 2011

Timişoara / Oportunități de afaceri și condițiile existente în zona transfrontalieră Timiş - Csongrad

Miercuri, 29 iunie 2011, cu începere de la ora 11, la sediul Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor, va avea loc lansarea Proiectului ”Să formăm noi antreprenori - Growing New Entrepreneurs”, finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, derulat de Universitatea de Vest Timișoara în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Universitatea de Științe Szeged și Camera de Comerț și Industrie a Județului Csongrad (Ungaria), .
Proiectul a început în data de 1 martie 2011 și are durata de implementare de 12 de luni.
Proiectul vizează în principal creșterea competitivității și a potențialului antreprenorial din zona transfrontalieră prin promovarea și încurajarea antreprenoriatului, îmbunătățirea resurselor umane, dezvoltarea de noi inițiative de afaceri transfrontaliere.
Județele vizate sunt Timiș și Csongrad unde nivelul șomajului în rândul tinerilor se află între mediu și ridicat, cu mari diferențe între localități.
Partenerii de proiect își propun să analizeze mediul antreprenorial din județele țintă și să ofere, prin intermediul unui studiu și al unui ghid, informații utile despre oportunitățile de afaceri și condițiile existente în zona transfrontalieră pentru înființarea unei afaceri.
Printr-un chestionar vor fi identificate nevoile principale ale grupului țintă pe baza cărora se vor elabora module de training susținute la Timișoara și la Szeged, ocazie cu care beneficiarii își vor dezvolta aptitudini, abilități practice și vor asimila cunștiințele necesare începerii unei cariere ca antreprenor.
Grupurile țintă pentru modulele de training sunt: femeile care doresc să-și înceapă propria afacere, tinerii cu studii superioare fără locuri de muncă (între 24 și 35 ani) și persoanele dezavantajate – emigranți, minorități etnice.
Totodată, proiectul se concentrează și pe colaboarea dintre universități și camerele de comerț din regiunile vizate.
Rezultatele proiectului vor consta în elaborarea unui website al proiectului cu informatii utile pentru cei care doresc să înceapă o afacere, organizarea unei conferințe internaționale despre antreprenoriat și tineri, într-o lume globalizată, elaborarea unui studiu despre oportunitățile de afaceri și harta antreprenorială din zona transfrontalieră România-Ungaria, elaborarea unui ghid practic referitor la pașii care trebuie urmați pentru înfiintarea unei firme în zona transfrontalieră România-Ungaria, module de training pentru grupul țintă (selectat în urma analizei chestionarelor completate de persoanele interesate).