luni, 27 iunie 2011

Timişoara / Schimbările demografice şi de structură din cadrul societăţii

În perioada 28-29 iunie, va avea loc la Timişoara o vizită de studiu în cadrul proiectului „People”, cofinanţat prin Programul de cooperare interregională INTERREG IV C.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în 28 iunie, de la ora 9, în Sala Multifuncţională a Palatului Administrativ cu prezentări legate de avantajele sistemului medical integrat de infrastructură – IT ICMed; drepturile pacientului şi Directiva UE în acest domeniu, transpusă în practică regională; proiectele regionale şi euroregionale aflate în derulare; evaluarea sănătăţii copiilor; politica regională în cardiologie; sectorul medical în judeţul Timiş.
De la ora 13.30 vor avea loc prezentări privind două subproiecte derulate în judeţul Timiş: „Share IT” (în domeniul protecţiei copiilor lăsaţi în grija bunicilor/rudelor de către părinţii plecaţi la muncă în străinătate) şi „T-Cares” (în domeniul e-medicinii), prezentări realizate de directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, Rodica Negrea. La ora 14.45 este programată o expunere privind Şcoala de vară în domeniul IT pentru adolescenţi.
La ora 16, tot în Sala multifuncţională va avea loc o declaraţie de presă pe tema proiectului „People”, susţinută de managerul acestui proiect din partea Timişului, consilierul judeţean Cătălin Tiuch.
Ziua de 29 iunie este dedicată unor şedinţe tehnice şi vizitării Incubatorului de Afaceri din Timişoara şi Centrului pentru bolnavii de alzheimer din Ciacova.
În 2007, Guvernul regiunii Andaluzia prin Ministerul pentru Egalitate şi Asistenţă Socială a depus o cerere de finanţare europeană pentru acest proiect, având ca parteneri următoarele regiuni europene: South East England (Marea Britanie), Veneţia (Italia), Noord-Brabant (Olanda), Malopolska (Polonia), Stockholm (Suedia) şi Timiş (România).
Contractul de finanţare a acestui proiect a fost semnat în 1 octombrie 2008. “People” vizează spijinirea eforturilor depuse la nivel regional pentru a răspunde la schimbările demografice şi de structură din cadrul societăţii, bugetul total pentru Timiş fiind de 120.000 de euro, din care 85% (respectiv 102.000 euro) sunt asiguraţi de FEDR, 13% reprezintă cofinanţarea asigurată la nivel naţional (Ministerul Dezvoltării), iar 2% cea a Consiliului Judeţean Timiş.
În procesul de implementare a proiectului sunt incluse activităţi de evaluare, de elaborare a unei strategii regionale, organizarea unor conferinţe internaţionale, schimburi de experienţă.
Proiectul vizează 6 teme/sub-obiective principale, şi anume: relaţionarea la locul de muncă şi viaţa privată, e-sănătatea si autonomia; impactul persoanelor de vârsta a treia asupra economiei: socialul şi e-incluziunea; antreprenoriatul social; întărirea autonomiei societăţii civile.