În perioada 1 - 3 iulie, la stadionul Dan Păltinişanu din Timişoara se va desfăşura un eveniment inedit pentru zona de vest a ţării, şi anume Cupa Banatului în gastronomie, integrată în Campionatul internaţional de gătit în aer liber, la care şi-au anunţat participarea concurenţi din mai multe ţări.
Vor fi prezenţi, alături de Gissur Gudmundson - preşedintele al World Association of Chefs Societies, şi Alexandru Nagy, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Gastronomie de la Timişoara, dar şi câştigătorii premiului Best in class Golden BHalkan Team la cea de-a doua ediţie a Cupei balcanice de gastronomie (Serbia 11/13 aprilie 2011: Marioara Vîrtop, Nicolae Gustere şi Chergi Daniel).
Coordonatorul proiectului Campionatul Internaţional de Gătit în aer liber din acest weekend de la Timişoara este Radu Zărnescu, care a promis ca pe 2 iulie cea mai mare mâncare de ciolan afumat să fie distrbuită celor prezenţi la manifestare, adică vreo 1250 de porţii.
Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber este un eveniment tip competiţie şi este organizat la nivel internaţional. La fiecare etapă este liberă să concureze orice persoană care respectă cerinţele impuse de către regulament şi comisia de jurizare.
În fiecare zi, de la ora 10 până la ora 22, competiţia va fi "glazurată" cu muzică de calitate şi spectacole pentru cei prezenţi, specialiştii într-ale bucătăriei putând fi urmăriţi vineri - la Clasa Preparate Culinare Reci (Secţiunea A: Hrană Rece, Platouri Festive/ Secţiunea B: Dulciuri şi Patiserie/ Secţiunea C: Creaţie/Secţiunea D: Meniu Alternativ), iar sâmbătă - la Clasa Gătit în Aer Liber (Secţiunea E: Ceaun/Secţiunea F: Plită/Secţiunea G: Grătar/Secţiunea H: Creaţie).
Trofeul Campionatului se va decerna concurentului care va acumula cele mai multe puncte oferite de juriu conform criteriilor specificate în regulamentul competiţiei la toate etapele organizate într-un an. Trofeul va reprezenta un obiect confecţionat din metal. Trofeul va fi însoţit de către o diplomă, materiale sau produse de la sponsori în valoare de cel puţin 1.000 euro. Persoana fizică sau juridică care va obţine Trofeul Competiţiei va primi o tăbliţă din bronz (60cm x 40 cm x 1 cm) inscripţionată cu denumirea evenimentului şi cu distincţia: ”Cel mai bun bucătar al anului!” , pe care o va putea afişa sau monta oriunde va crede de cuviinţă, timp de un an. La ediţia din anul următor, câştigătorul trofeului din anul precedent, va preda tăbliţa de bronz câştigătorului care-i va lua locul .