sâmbătă, 2 iulie 2011

Lugoj / Bani europeni pentru ca fosta bază hipică să ajungă centru SPA

Primăria Municipiului Lugoj a finalizat elaborarea unui nou proiect de colaborare transfrontalieră având ca partener municipalitatea din Vârşeţ, Serbia, oraş înfrăţit cu Lugojul, obiectivul specific este dezvoltarea turismului în Lugoj şi Vârşeţ şi creşterea atractivităţii turistice a celor două localităţi prin investiţii în obiective turistice: înfiinţarea unui Centru SPA în Lugoj în zona fostei Baze Hipice şi, de cealaltă parte a frontierei, reabilitarea Parcului Central din Vârşeţ.
Proiectul a început să prindă contur în decembrie 2010, când a fost dezvoltat planul unui proiect integrat de dezvoltare turistică care prevede crearea unui zone de agrement, turism şi sport în partea de nord-est a oraşului, în apropierea şoselei de centură care ocoleşte Lugojul, parte a DN 6 şi E70 care leagă Timişoara de Bucureşti. Aici se găseşte fosta Bază Hipică a oraşului, aflată într-o avansată stare de degradare. Proiectul integrat prevede o nouă destinaţie şi o nouă viaţă pentru fosta Bază Hipică, aceasta urmând să fie reabilitată, modernizată şi extinsă, astfel încât să pună la dispoziţia turiştilor, vizitatorilor şi lugojenilor un modern complex de agrement, turism şi sport. Pe o suprafaţă de 89.293 mp, din care 3.213,2 mp de construcţii, vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi următoarele facilităţi: un centru Spa (suprafaţă construită 1909,32 mp); o baltă cu ponton şi mini-bar acvatic; un centru sportiv cu bar aferent: patru terenuri de tenis (cu balon pentru iarnă), două terenuri de baschet, două terenuri de volei, trei terenuri de fotbal (cu posibilitatea amenajării balon pentru iarnă), un teren de fotbal cu gradene, mese pentru tenis de masă, turn de escaladă, bar cu zonă de vestiare; un labirint viu cu turn belvedere; parcări, piste de bicilişti, alei de promenadă, zonă de joacă pentru copii; spaţii verzi.
Bugetul total al proiectului este de 2.341.442,20 Euro, din care 1.898.036,40 Euro este bugetul alocat Municipiului Lugoj şi 443.405,80 Euro oraşului Vârşeţ. Pentru Municipiul Lugoj finanţarea nerambursabilă este de 1.860.075,68 Euro (98%), iar cofinanţarea locală este de 37.960,72 (2%).