sâmbătă, 14 mai 2011

Timişoara / Primăria propune o dublă impozitare a pătrunjelului (şi nu-i o glumă!)

Primăria Municipiului Timişoara va organiza joi, 19 mai 2011,o dezbatere publică pe marginea proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale în Municipiul Timişoara pentru anul 2012.
La o primă privire peste taxe şi impozite, se poate observa dubla impozitare a pătrunjelului de către Primăria Timişoara. Pe de o parte, taxa pentru eliberarea certificatului de producător diferenţiat pe produse este prevăzută la pătrunjel de 44 de lei, iar la frunze de pătrunjel - 8 lei... Probabil, angajatul care a trecut taxa în tabel nu a văzut în viaţa lui cum arată pătrunjelul. Ori va trebui ca Uniunea Europeană să lanseze un nou program POSDRU, Axa 69 Pătrunjelul. Cu atât mai mult cu cât nu demult şi babele care vindeau pătrunjel în Piaţa Badea Cârţan au acuzate de evaziune fiscală.
Până atunci, însă, Consiliul Local Timişoara va trece la stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2012, după cum urmează:
a)nivelurile stabilite in sume fixe sunt prevăzute în Anexa nr. 1 (apăsaţi linkul pentru vizualizarea anexei)care cuprinde impozitele si taxele locale pentru anul 2012;
b)cota de impozitare care se aplica valorii de inventar a clădirii la calcularea impozitului pe clădiri în cazul persoanelor juridice, se stabileşte la 0,75 %;
c)cota impozitului pe clădiri în cazul unei clădiri care nu a fost reevaluata în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă, se stabileşte la 5%;
d)cota impozitului pe clădiri, în cazul clădirilor a căror valoare a fost recuperata integral pe calea amortizării, se stabileşte la 1,5 %;
e)cota taxei pentru servicii de reclama şi publicitate se stabileşte la 3%;
f)cota taxei hoteliere se stabileşte la 1 % fiind aplicată la tariful de cazare practicat de unităţile de profil, pentru întreaga perioadă de cazare.
2.Pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie 2012, a impozitului pe clădiri, terenuri sau a impozitului asupra mijloacelor de transport, datorate pe întregul an 2012 de către contribuabilii persoane fizice se acorda o bonificaţie de 10%.
3.Majorarea anuală aplicată impozitului pe clădire datorat de contribuabilii persoane juridice, pentru anul fiscal 2012, se stabileşte de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara, la 20%.