vineri, 13 mai 2011

Cel mai bogat australian din Marea Britanie este românul Frank Timiş

Omul de afaceri Frank Timiş, român de origine, a devenit cel mai bogat australian în Marea Britanie, conform britanicilor de la Sunday Times.
La cei 48 de ani, are o avere totală netă estimată la 670 milioane de lire sterline, fiind egal al Ducelui de Devonshire,ceea ce-l face miliardar în dolari australiani, adică 1.030.000.000 dolari.
Frank Timiş şi-a construit averea datorită performanţelor în domeniul minier, având investiţí peste 350 milioane de dolari ]n Sierra Leone.
Vasile Frank Timiș este un controversat om de afaceri român cu cetățenie australiană. Deține compania Central Europe Petroleum, care a concesionat în anul 2003 o suprafață a cărei întindere depășește 4% din suprafața totală a teritoriul României pentru a căuta zăcăminte de gaze naturale și petrol. Companiile lui Timiș dețin în concesiune și perimetre aurifere în România, printre care și perimetrul Roșia Montană, loc unde s-ar afla cel mai mare zăcământ de aur din Europa, după cum scrie Wikipedia.
O altă firmă a lui Frank Timiș, International Goldfields, a concesionat și ea o suprafață de peste 2.500 de kilometri pătrați, între orașele Deva, Lugoj și Oțelul Roșu. Împreună, suprafețele controlate de aceste firme, împreună cu ariile controlate de Gabriel Resources, firma care încearcă să exploateze aurul de la Roșia Montană, și de European Goldfields, companie care activează în județul Hunedoara, toate deținute de Timiș, totalizează 5% din teritoriul României.
Central Europe Petroleum deține și 50% din compania Balkan Petroleum.