vineri, 13 mai 2011

Timişoara / 81, 755 milioane de lei pentru modernizarea a 7 staţii de cale ferată între Ilia şi Lugoj

Guvernul a aprobat, pe 11 mai, un set de acte normative care includ masuri necesare pentru aprobarea si implementarea mai multor proiecte privind reabilitarea, modernizarea si echiparea cu instalatii performante a unor statii si sectii de circulatie pe calea ferata. 'Vorbim despre proiecte finantate din fonduri europene, prin Programul Operational Sectorial Transporturi, în valoare totala de 283 de milioane de euro', a afirmat purtatorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Astfel, proiectul 'Modernizarea unor statii de cale ferata din România' vizeaza reabilitarea si modernizarea a 16 statii de cale ferata, respectiv: Giurgiu, Alexandria, Slatina, Rm.Vâlcea, Pitesti, Resita Sud, Sf.Gheorghe, Tg.Mures, Zalau, Bistrita, Piatra Neamt, Botosani, Vaslui, Braila, Calarasi, Slobozia.
Cererile de finantare aferente obiectivului de investitii au fost aprobate de AM-POST si pentru 15 statii de cale ferata sunt semnate Contracte de finantare. Valoarea totala a acestui proiect este estimata la 174,48 milioane de euro. De asemenea, alte patru proiecte au ca obiectiv modernizarea instalatiilor si dotarilor unor statii si circuite de cale ferata, respectiv:
i. Proiectul 'Modernizarea instalatiilor de centralizare electromecanica pe sectia de circulatie Ilia - Lugoj' - Prin acest proiect se va moderniza sistemul de semnalari de la 7 statii de cale ferata de pe linia Ilia - Lugoj. Valoarea totala a obiectivului de investitie este 81, 755 milioane de lei ( inclusiv TVA), iar durata de realizarea a investitiei este de 24 luni.
ii. Proiectul 'Modernizarea instalatiilor de centralizare electromecanica pe sectia de circulatie Siculeni - Adjud' - destinat atât pentru modernizarea infrastructurii existente, cât si pentru îmbunatatirea sigurantei circulatiei pentru 12 statii de cale ferata. Valoarea totala a obiectivului de investitie este de 173, 035 milioane de lei ( inclusiv TVA), iar durata de realizarea a investitiei este de 36 luni.
iii. Proiectul 'Modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferata' - au fost selectate ca fiind prioritare pentru modernizare, un prim set de 112 treceri la nivel. Valoarea totala a obiectivului de investitie: 105, 869 milioane de lei ( inclusiv TVA), iar durata de realizarea a investitiei este de 34 luni.
iv. Proiectul 'Sistem de detectare a cutiilor de osii supraîncalzite si a frânelor strânse' - Valoarea totala a obiectivului de investitie: 97, 171 milioane de lei ( inclusiv TVA), iar durata de realizarea a investitiei este de 29 luni.