marți, 10 mai 2011

Familii din istoria Timişoarei: Anastasescu

Vineri, 13 mai 2011, de la ora 19, în Sala Barocă, în organizarea Muzeului de Artă Timişoara şi a Muzeului Presei "Sever Bocu" Jimbolia, va avea loc a doua prezentare din seria Familii din istoria Timişoarei.
În centrul atenţiei se va afla familia Anastasescu. Marius Anastasescu, ofiţer combatant în Primul Război Mondial, a fost un distins magistrat, recunoscut pentru cinstea şi integritatea sa morală; soţia sa era descendentă a lui Iancu Jianu.
Fiul său, Decebal Anastasescu, va împlini în luna iunie 85 ani. A fost unul dintre protagoniştii manifestaţiei promonarhiste spontane şi împotriva Armatei Roşii din 10 mai 1945, fiind arestat, înaintea bacalaureatului, alături de alţi colegi şi directorul Liceului C.D. Loga (Vasile Mioc) şi închişi în Sala Barocă. Se va întoarce în această sală, pentru a rememora acele momente dramatice, după 66 de ani. A absolvit Facultatea de Construcţii din Timişoara în 1950 (şef de promoţie). În urma refuzului de a deveni informator, în 1959 va fi exclus definitiv din învăţământul superior. Vârful carierei profesionale îl reprezintă participarea, în 1972, în calitate de raportor pentru Blocul de Est, la Conferinţa Internaţională de la Bethlehem (S.U.A.), cu lucrarea "General Rewiew of Standards for Concrete Buildings in East European Countries – State of Art Report”. Printre structurile de beton armate proiectate se numără: în Timişoara - hotelurile "Central" şi "Continental" (S+P+15E), Spitalul Clinic Judeţean, Universitatea de Vest (corpul înalt), podul Michelangelo; Lugoj – turnul de susţinere al castelului de apă (500 mc); Băile Herculane – hotel "Hercules"; Reşiţa (Moroasa) – clădirile turn (S+P+8E) etc.
După cutremurul din 4 martie 1977, pentru o lună de zile, a făcut parte din una dintre echipele de constatare a avariilor clădirilor din Bucureşti, în special multietajate, participând la elaborarea proiectelor de consolidare a două imobile. În februarie 1990, a fost ales, prin vot deschis al membrilor C.P.U.N., în funcţia de prefect al judeţului Timiş.