duminică, 8 mai 2011

Timişoara / Adenauer şi De Gasperi, pe malurile Begăi

"Speranţa Europa. Tinerii în căutare de noi căi pentru viitorul lor" este tema centrală a celui de-al 49-lea Congres internaţional al Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, care se desfăşoară la Timişoara, în zilele de 8 şi 9 mai. Printre invitaţii de onoare veniţi în oraşul de pe Bega se află Maria Romana De Gasperi şi Sven+Georg Adenauer, fiica părintelui fondator al Uniunii Europene - Alcide De Gasperi, respectiv nepotul lui Konrad Adenauer, un alt nume dintre părinţii fondatori ai comunităţii europene.
Congresul s-a bucurat şi de atenţia vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, dar şi a lui Gianni Pittella, prim-vicepreşedinte al Parlamentului European, care au transmis mesaje video tuturor jurnaliştilor prezenţi la manifestare, deschiderea fiind găzduită de Consiliul Judeţean Timiş.
Un alt părinte al UE, Robert Schuman, vorbea în 1950 de o Europă care nu poate exista fără o împăcare între Franţa şi Germania. Nu demult, dar tot în 2011, directorul Institutului francez din Timişoara şi-a mărturisit intenţia ca sediul fostului centru cultural să se mute aproape de Centrul Cultural German, la Casa Adam Muller Guttenbrun. Cam asta s-a schimbat în cei peste 60 de ani de construcţie europeană şi de evoluţie socială.
Pe de altă parte, jurnalismul european se află la un moment de cotitură. European Journalists Association trebuie să se readapteze noilor cerinţe continentale în materie de informaţii şi comunicare. Tocmai de aceea, ziariştii prezenţi la Timişoara au printre subiectele de abordat, în afara şi înlăuntrul congresului, teme precum participarea activă la promovarea integrării europene, facilitarea întâlnirilor dintre jurnaliştii europeni, promovarea şi apărarea libertăţii presei europene, facilitarea accesului la informaţii, precum şi crearea unei reţele europene de jurnalişti.