Timp de 28 de ani a împărţit în două un oraş şi o lume întreagă. În acelaşi timp a destrămat familii şi prieteni. În 13 august se împlinesc 50 de ani de la construcţia Zidului Berlinului. O expoziţie de fotografii, care au imortalizat transformările de la frontieră poate fi vizitată la Timişoara până în data de 3 septembrie 2011.
Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la construcţia Zidului Berlinului, săptămânalul german „Banater Zeitung” din cadrul cotidianului „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”, împreună cu Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara şi Iulius Mall Timişoara organizează în perioada 4 august – 3 septembrie expoziţia „Die Mauer – Eine Grenze durch Deutschland” („Zidul Berlinului – O graniţă în inima Germaniei”).
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 4 august, orele 18, la centrul comercial Iulius Mall, la parter. În deschidere va vorbi Klaus-Christian Olasz, consulul Germaniei la Timişoara.
Proiectul a fost realizat de Fundaţia federală pentru studierea dictaturii PSU (Partidul Socialist Unitar), împreună cu editura Axel Springer, care au pus laolaltă 20 de fotografii de arhivă cu tema Zidul Berlinului.
În data de 13 August 1961 a început construcţia Zidului Berlinului, un simbol al Războiului Rece, având ca scop separarea Berlinului Occidental de Republica Democrată Germană. În timpul construcţiei Zidului, soldaţii Armatei Naţionale Populare (NVA) aveau ordin clar de a împuşca pe oricine, care ar fi încercat să fugă în Vest. Numeroase familii au fost astfel despărţite timp de ani de zile. Mulţi est-germani au fost opriţi să-şi
mai desfăşoare activitatea în Berlinul Occidental. Pentru un plus de siguranţă, a fost instituit de-a lungul Zidului şi un coridor suplimentar, numit "Fâşia Morţii", acesta fiind intens supravegheat. Zidul Berlinului a căzut la data de 9 noiembrie 1989.