marți, 2 august 2011

Timişoara / Apa potabilă va fi monitorizată la standarde europene

Anul trecut, laboratorul Aquatim de urmărire a calităţii a fost recunoscut de Ministerul Sănătăţii ca laborator care realizează prelevarea probelor şi monitorizarea de control a apei potabile. Aceasta a fost una din etapele necesare pentru acreditarea după standardul ISO de referinţă, acreditare care a fost obţinută recent, de la RENAR, asociaţia de profil din România.
Pentru a obţine certificarea RENAR, trebuie îndeplinite mai multe condiţii, legate de dotările tehnice, dar şi de calitatea serviciilor prestate.
Laboratorul Aquatim a participat astfel în fiecare an la programe internaţionale de comparare între laboratoare de acelaşi profil, numite scheme de încercări de competenţă. Anul trecut, spre exemplu laboratorul a participat la trei scheme de acest fel, organizate de instituţii din România, Ungaria şi Marea Britanie. Aquatim a obţinut punctaje foarte bune, pentru fiecare rundă şi pentru fiecare indicator, ceea ce probează acurateţea analizelor efectuate aici.
În laboratorul Aquatim se fac analize de calitate pentru apa potabilă de la staţiile de tratare şi din reţelele de distribuţie, dar şi pentru apa uzată, din reţelele de canalizare, din toată aria de operare a societăţii. Spre exemplu, în Timişoara sunt verificate periodic peste 100 de firme, printr-un program de monitorizare şi combatere a deversărilor poluante din reţeaua de canalizare, program implementat în anul 2005.
În cadrul acţiunilor organizate de primărie cu ocazia Zilei Timişoarei, în data de 3 august la ora 13, în prezenţa oficialităţilor se va face inaugurarea noii clădiri a laboratorului, de pe strada Mistral nr. 1. Execuţia clădirii a fost finanţată din fonduri europene, prin proiectul ISPA prin care a fost reabilitată şi Staţia de epurare din Timişoara.