luni, 1 august 2011

Timişoara / 10 poliţişti "disfuncţionali" la Deta

În dimineaţa zilei de 24 iulie a.c., conducerea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş a dispus de îndată efectuarea de verificări cu privire la modul de acţiune al poliţiştilor din Deta. La finalizarea primelor cercetări, a fost dispusă declanşarea procedurii cercetării prealabile faţă de cinci poliţişti, în scopul stabilirii unor eventuale abateri disciplinare, raportat la art. 57 lit. b din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului, respectiv 'neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege'.
În legătură cu modul de acţiune al poliţiştilor la evenimentul produs în localitatea Deta, la data de 24 iulie a.c., s-a stabilit faptul că poliţiştii care au executat intervenţia au respectat prevederile legale şi procedurile de lucru, punându-şi în pericol integritatea corporală, pentru aplanarea conflictului. Acest lucru a fost atestat de numeroasele probe administrate în cadrul procedurii disciplinare, care au infirmat fără echivoc susţinerile unora dintre părţi, potrivit cărora efectivele de poliţie nu şi-ar fi făcut datoria.
În baza normelor interne a fost dispusă efectuarea unui control tematic la nivelul Poliţiei oraşului Deta, având ca obiect evaluarea activităţii profesionale desfăşurate de către efectivele subunităţii în semestrul I al anului curent, comparativ cu perioada similară al anului 2010.
Activitatea de evaluare s-a desfăşurat în perioada 25 - 29 iulie a.c., la finalizarea acesteia, pe fondul disfuncţionalităţilor constatate dispunându-se declanşarea cercetării prealabile faţă de zece poliţişti, respectiv trei ofiţeri şi şapte agenţi de poliţie.
Cercetarea se va efectua în perioada următoare de ofiţerii Direcţiei Control Intern din cadrul I.G.P.R..
Aspectele de natură disciplinară reţinute în sarcina şefului Poliţiei oraşului Deta vor fi verificate în momentul reluării cercetării prealabile, aceasta fiind suspendată întrucât ofiţerul de poliţie se află în concediu medical, fiind internat în spital.