Uniunea Europeană şi-a propus ca, până în 2020, 20 la sută din energia consumată pe continent să fie de origine regenerabilă, adică alta decât energia convenţională care se produce în prezent. Evident, şi România trebuie să se înscrie în acest val al energiei neconvenţionale şi să atingă acelaşi procent de 20 la sută ca în întregul spaţiu european, altfel spus de acum veţi auzi tot mai des despre energie geotermală, solară, ecologică sau eoliană, despre pompe de căldură, colector solar,biocombustibili, biomasă agricolă, sistem fotovoltaic.
Tocmai acest fapt îl subliniază şi îl aduce în atenţia publicului larg expoziţia "Energia viitorului" care se derulează până în seara zilei de 11 iunie la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara.
Impedimentul general valabil care stă în calea dezvoltării în privinţa energiilor regenerabile îl reprezintă investiţiile financiare pe care le presupune în prima fază un astfel de demers. Mai mult ca sigur, în viitorul foarte apropiat, se va produce o adevărată revoluţie a energiilor regenerabile, mai ales pentru că petrolul, cărbunele şi masa lemnoasă sunt pe cale de a se epuiza.
Fondat în luna februarie, la Timişoara a luat fiinţă primul cluster din România în domeniul energiilor regenerabile, Rosenc, care a şi semnat în cadrul manifestării Energia Viitorului un acord de colaborare cu un alt cluster, ArchEnerg, care funţionează în judeţul Csongrad, în Ungaria.
Clusterul, un alt cuvânt care va deveni curând absolut normal pentru români, este o grupare de persoane juridice și persoane fizice constituită în baza unui contract de asociere, încheiat între organizațiile din sfera științei și inovării acreditate și/sau instituțiile de învățământ superior acreditate, alte organizații necomerciale, pe de o parte, și agenți economici, autorități ale administrației publice locale, asociații patronale sau asociații profesionale, persoane fizice, instituții financiare, organizații internaționale, investitori autohtoni sau străini, pe de altă parte, în scopul desfășurării activității de cercetare științifică, de învățământ și de transfer tehnologic al rezultatelor științifice și inovațiilor, valorificării lor prin activități economice.
Clusterul Rosenc, cu cei 26 de membri fondatori, dispune de un buget total alocat dezvoltării energiilor verzi de 16,8 milioane de euro şi un număr total de 6425 de angajaţi.