marți, 7 iunie 2011

Timişoara / Grupul "Strada", după 20 de ani ... şi ceva


Grupul "STRADA", cu rădăcini în Revoluţia din decembrie 1989,
vă invită să luaţi parte la vernisajul expoziţiei dlor,
ce va avea loc vineri, 10 iunie 2011, ora 17,
la galeria de artă AXA, str. Lucian Blaga nr. 8, Timişoara!

„STRADA” SPERANŢEI, NR. 1

În urmă cu patru cincinale, când căţeii postcomunişti încă nu erau dulăi capitalişti şi puteai, ca om de rând, să faci un ziar, la colţ de stradă găseai revista „Strada”, fie-i numele lăudat! Patru caricaturişti şi graficieni – Traian Abruda, Radu Cleţiu, Radu Stoica şi Liviu Curtuzan, la care avea să li se alăture, ulterior, „textierul” Ilie Chelariu, au
dăruit Timişoarei una din primele reviste satirice din ţară, reuşind să facă gălăgie chiar când preşedintele de atunci cerea linişte. Deşi încă se tipărea pe „plumb”, arta şi precizia celor patru făcea ca acest lucru să nu se simtă, iar conţinutul ar fi valabil şi acum, căci se lucra cu pielea clienţilor, iar ăştia sunt cam tot ăia.
Frumoasa bătălie cu morile de vânt a angrenat o mulţime de don quijoţi, colaboratori dintre care trebuie să-i pomenim măcar pe cei plecaţi la masa umbrelor: Damian Ureche,
Constantin Cozmiuc, Neboişa Rosici-Nero şi Szasz Geza.
Nu o dată, reviste „centrale” se inspirau din „opera” noastră, dar nu ne păsa: făceam ce ne plăcea, iar politicienii şi ai lor ne urau, ceea ce le urăm, chiar şi acum, şi noi!
Cinci tineri care voiau să schimbe lumea... Nu au reuşit, dar s-au schimbat pe ei: Traian Abruda este un artist plastic recunoscut, membru UAP, Radu Cleţiu este un valoros creator pentru copiii de pe întreg mapamondul şi un membru de frunte al comunităţii baptiste, Radu Stoica este un muzician activ şi de valoare, dar şi director economic la o instituţie importantă, Liviu Curtuzan este patronul uneia dintre cele mai cunoscute tipografii din Timişoara, iar Ilie Chelariu este jurnalist şi scriitor, animator al vieţii literare şi membru USR.

Nu e puţin când te gândeşti că totul a început de la una dintre cele câteva zeci de publicaţii timişorene din 1990 – „Strada”!

Ilie CHELARIU