miercuri, 4 mai 2011

Timişoara / Festivalul internaţional Très Courts, la Casa Adam Müller Guttenbrunn

Festivalul internaţional Très Courts are loc în luna mai 2011, în aproximativ 100 de oraşe din lume, dintre care peste 25 sunt din România, Ungaria şi Republica Moldova. În total, 13 ţări de pe cele 5 continente găzduiesc festivalul.
Très courts propune 3 secţiuni: selecţia internaţională, selecţia naţională şi Paroles de femmes. Durata filmelor nu depăşeşte 3 minute, aceasta fiind singura regulă. Aşadar, toate genurile sunt prezente: ficţiune, documentar, animaţie, film experimental... Amatori sau profesionişti, la început de drum sau consacraţi, clasici sau inovatori, regizorii acestor foarte scurt metraje vin din toate colţurile lumii!
La Timişoara festivalul poposeşte în 5 mai 2011. Institutul francez din Timişoara vă invită cu începere de la ora 16 la Casa Adam Müller Guttenbrunn pentru a descoperi filmele prezente anul acesta în competiţie şi pentru a vota. Toate filmele sunt subtitrate în limba engleză. Accesul publicului este gratuit, în limita locurilor disponibile.
În noiembrie 2010, organizatorii francezi ai festivalului au lansat apelul la participare în întreaga lume. Echipa festivalului de la Paris a vizionat peste 1000 de filme timp de 2 luni, dintre care au reţinut 51 de Foarte scurt metraje - un program de aproape 3 ore - care formează selecţia internaţională.
Selecţia naţională România - Around the Très Courts
Încurajarea şi promovarea creaţiilor audio-vizuale locale este o prioritate a festivalului. Astfel, competiţia românească „Around the Très Courts” regrupează filme sub 3 minute, realizate în România. Selecţia filmelor a fost realizată de un juriu format din specialişti în audio-vizual şi parteneri ai festivalului. Acest juriu a reţinut 20 de filme care formează selecţia românească, proiectată în oraşele din ţară care Juriul va decide câştigătorul Marelui Premiu. În fiecare oraş participant, spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi câştigă Premiul Publicului. Premiile sunt oferite de Orange şi Centrul cultural francez Cluj.
Selecţia Paroles de Femmes
Este formată anul acesta din 21 de filme foarte scurte şi pune femeia în centrul atenţiei, fie că e personaj sau regizor.