Curtea de Apel Timişoara a decis azi - 6 mai 2011 - revocarea stării de arest preventiv a celor 38 de inculpaţi arestaţi în cauza penală privind pe lucrătorii vamali şi poliţiştii din Vestul ţării, acuzaţi de fapte de corupţie.
În acelaşi timp, prin aceeaşi hotărâre, instanţa a luat faţă de toţi aceşti inculpaţi măsura obligării de a nu părăsi teritoriul României şi printre altele, a instituit interdicţia de a se apropia de ceilalţi inculpaţi ori de martorii din dosar şi totodată, li s-a interzis să comunice între ei ori cu martorii, direct şi/sau indirect.
De asemenea, curtea a interzis tuturor celor 38 de inculpaţi, exercitarea profesiei de poliţist, respectiv de lucrător vamal, pe durata procesului.
În esenţă, la pronunţarea acestei hotărâri, curtea a luat în considerare împrejurarea ca situaţia acestor 38 de inculpaţi este identică cu a celorlalţi din lotul de 140 (numit şi 'Lotul Moraviţa') şi care sunt cercetaţi deja în stare de libertate precum şi faptul că ancheta penală a fost deja finalizată, prin întocmirea rechizitoriului, urmând ca cercetarea judecătorească să debuteze la 20 iunie 2011.
În plus, curtea a avut în vedere şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, cu precădere standardele avute în vedere de CEDO în cauza Calmanovici şi Scundeanu vs. România şi a arătat, mutatis mutandis că, în ipoteza în care pericolul pentru ordinea publică nu mai este real, atunci se impune luarea unor măsuri alternative în raport cu măsura arestării preventive.
Primul termen de judecată, pe fond, la Curtea de Apel Timişoara a fost fixat la data de 20 iunie 2011.
Curtea de Apel Timişoara a decis azi, 6 mai 2011, sa respinga cererile de liberare provizorie sub control judiciar, formulate de către inculpaţii Novanc, Pantea, Baragan, Haşu, Marta, Ivanovici, Selegeanu, Barjovanu şi Felecan.
Cei noua inculpaţi fac parte din lotul poliţiştilor de frontiera şi lucratorilor vamali din vestul ţarii, acuzaţi de fapte de corupţie, care au fost trimişi în judecata de catre DNA.