miercuri, 4 mai 2011

Timişoara / Grădina Botanică găzduieşte peste 218 taxoni


Parcul Botanic de la prima sa amenajare a fost conceput ca şi grădină botanică, pentru a îndeplini funcţii multiple: ştiinţifică, didactică, educativă şi recreativă, întinzându-se pe o suprafaţă de 8,41 ha.
În anul 2007, prin HCL nr. 493/2007 privind "Lista cu denumirile unor parcuri, scuaruri şi locuri de joacă pentru copii, din Municipiul Timişoara", Parcul Botanic a fost denumit Grădină Botanică.
Sectoarele Grădinii Botanice din Timişoara sunt: Sectorul Ornamental, Sectorul Flora României, Sectorul Flora Americii de Nord, Sectorul Flora Asiei cu Grădina Japoneză, Sectorul Flora Mediteraneană cu Grădina Romană, Sectorul Plante medicinale şi Sectorul Sistematica plantelor.
În prezent, în grădină există peste 218 taxoni, dintre care peste 45 specii de colecţie, care nu se regăsesc în celelalte parcuri ale Timişoarei, un motiv pentru care numărul vizitatorilor este mai mare în grădină decât în restul parcurilor.
În 5 septembrie 2009 a avut loc prima sărbătorire a Grădinii Botanice din Timişoara, organizându-se un tur al grădinii, a II-a ediţie de sărbătorire a Grădinii Botanice din Timişoara a avut loc în 20 mai 2010, când s-au organizat mai multe activităţi specifice.
Pentru anul 2011, Primăria Municipiului Timişoara – Direcţia de Mediu prin Serviciul Spaţii Verzi, organizează "Săptămâna Grădinii Botanice" în perioada 9 – 13 mai 2011.
Evenimentul implică participarea elevilor, studenţilor, cadrelor didactice universitare şi preuniversitare, dar şi a tuturor cetăţenilor iubitori de natură.
Deschiderea "Săptămânii Grădinii Botanice" va avea loc în data de 9 mai 2011 la ora 10, urmată de un tur al grădinii de la ora 11. Se vor organiza tururi ale Grădinii Botanice în fiecare zi de la 10 la ora 12, marţi şi de la ora 15 la 17.
Ca obiectiv principal al acestui eveniment este conştientizarea cetăţenilor a ce înseamnă o grădină botanică, cum este concepută o grădină botanică, ordinea de plantare a arborilor, arbuştilor şi florilor în grădină, cât de importantă este conservarea biodiversităţii etc.