Sistemul de creditare pentru persoanele private de libertate a început să fie testat în zece penitenciare începând cu data de 1 august, informează un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).
Cele zece unităţi pilot în care este implementat Sistemul de creditare sunt Penitenciarul Arad, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Iaşi, Penitenciarul Oradea, Penitenciarul Bistriţa, Penitenciarul Bucureşti-Jilava, Penitenciarul Timişoara, Penitenciarul Târgşor, Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti şi Centrul de Reeducare Găeşti.
Sistemul de creditare va fi derulat pe o perioadă de 6 luni şi vizează cuantificarea participării persoanelor private de libertate la activităţi şi programe de educaţie, asistenţă psihologică şi socială, la munca efectuată în regim de prestări servicii, activităţi cu caracter gospodăresc, activităţi desfăşurate în regie proprie, în caz de calamitate şi pe bază de voluntariat, precum şi în situaţii de risc.
Începând cu data de 1 noiembrie 2011 va începe evaluarea persoanelor private de libertate, în funcţie de numărul de credite acumulate conform fiecărei activităţi desfăşurate. Acordarea recompenselor este realizată respectând cadrul legal de reglementări, însă acumularea creditelor reprezintă o condiţie necesară pentru formularea propunerii de recompensare. Persoanele private de libertate vor putea beneficia de recompense precum ridicarea sancţiunii disciplinare aplicate anterior, încredinţarea unei responsabilităţi, acordarea de premii, suplimentarea dreptului la pachet sau a dreptului la vizită şi acordarea unei zile permisiune de ieşire din penitenciar, pentru persoana privată de libertate care a fost recompensată anterior de minimum 3 ori.