miercuri, 31 august 2011

Timiş / Moaştele Sfântului Nicolae la Sânnicolau Mare

Moaştele Sfântului Nicolae vor fi la loc de cinste în oraşul care îi poartă numele cu onoare. Primarul orasului, Dănuţ Groza, a făcut demersurile necesare pe lângă Arhiepiscopia Timişoarei, iar cu sprijinul Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanu, Episcopul Vicar, o parte din Moaştele Sfântului Nicolae vor fi aduse din Bari, Italia şi vor fi depuse în Biserica Ortodoxă din Sânnicolau Mare, chiar cu ocazia Zilelor Oraşului, în perioada 2-4 septembrie 2011.
'Mă bucur că am reusit să aducem moaştele în oraşul nostru chiar de zilele oraşului. Pot spune ca trăim o mare minune pentru Sânnicolau Mare. Moaştele vor rămâne definitiv în biserica din Sânnicolau Mare şi oamenii se vor putea reculege în acest loc sfânt' spune primarul Dănuţ Groza.
Prin viaţa deosebită pe care a dus-o, prin nenumăratele fapte bune şi minuni săvârşite, Sfântul Nicolae este prăznuit de către creştini în fiecare an, în 6 decembrie. Este patronul Greciei, al Rusiei, dar şi a mai multor oraşe, printre care se numără şi Sânnicolau Mare. Chiar numele oraşului poartă, în etimologia lui, numele acestui mare sfânt al creştinătăţii.
Sfântul Nicolae a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian şi, încă din tinereţe s-a dăruit întru totul lui Dumnezeu, prin fapte bune şi minuni. Din anul 1087, moaştele Sfântului Nocolae sunt păstrate la loc de cinste într-o biserică din sudul Italiei, la Bari. Ele iniţial au fost păstrate în Mira, acolo unde sfântul a slujit ca episcop, dar, un grup de cruciaţi italieni au dus moaştele la Bari, unde în anul 1197 s-a construit o biserică ridicată în cinstea Sfântului Nicoale. Se păstrează mâna dreaptă a sfântului, mână cu care tradiţia spune că l-a mustrat pe Arie atunci când a apărat dreapta credinţă la Sinodul I ecumenic din anul 325.