luni, 29 august 2011

Timişoara / Japonezul bănăţean Koji Murofushi, campion mondial la aruncarea ciocanului

În ziua a treia a Campionatelor mondiale de atletism de la Daegu (Coreea de Sud), proba masculină de aruncarea ciocanului a fost dominată clar de Koji Murofushi, campion mondial cu 81,24 m, aruncare reuşită chiar de 2 ori, prin care a doborât recordul Japoniei, vechi de 23 de ani şi care aparţinea tocmai tatălui său.
Fostul campion olimpic de la Atena, care a reuşit un la Daegu un concurs excepţional, cu 4 aruncări de peste 80 m, este fiul unui cvadruplu campion al Asiei, Shigenobu Murofushi, evident tot aruncător de ciocan, şi al Serafinei Moritz, aruncătoare de suliţă româncă, fostă campioană europeană de junioare în 1968 şi campioană a României, în 1970. De altfel, părinţii lui Koji Alexander Murofushi, numele complet al campionului mondial-2011, dar şi medaliat cu argint în 2001 şi 2003, s-au întâlnit la un concurs internaţional de la Praga, cu 40 de ani în urmă, după 3 ani născându-se actualul campion.
Puţini ştiu, însă, că la 1 iunie 1950 viitoarea atletă Serafina Moritz, campioană naţională şi europeană, s-a născut la Şag, lângă Timişoara.